Igre bez granica ponovo u Donjem Milanovcu 1Foto: J. B. K.

Nisu se odvijale pred televizijskim kamerama i učesnici nisi bili iz različitih evropskih zemalja, kao što su bile evrovizijske “Igre bez granica” 1979. godine u Donjem Milanovcu. Ništa manje zabavne nisu bile “Igre bez granica” koje je za najmlađe sugrađane ovog vikenda organizovalo udruženje “Moj Donji Milanovac”.

Pokazalo se još jednom da su dobra volja i malo angažovanja dovoljni da se učini nešto dobro za lokalnu zajednicu.

Potvrdili su to stanovnici Donjeg Milanovca okupljeni u udruženju “Moj Donji Milanovac” koji su najmlađim sugrađanima priredili zabavan vikend u kome su podjednako uživali predškolci i mlađi osnovci, ali i njihovi roditelji.

Namera udruženja je da se u ovoj dunavskoj varoši pokrene društveno zabavni život kroz razne aktivnosti,naročito u ovom zimskom periodu, a iskorak je napravljen “Igrama bez granica” simbolično nazvanim po nekadašnjoj evrovizijskoj takmičarskoj emisiji koja je pre 43 godine snimana baš u Donjem Milanovcu.

Igre bez granica ponovo u Donjem Milanovcu 2
Marko Ćetković i Ljubiša Ilić/ Foto: J. B. K.

-U želji da milanovačku decu podstaknemo da se igraju, druže i raduju kroz različite takmičarske i zabavne igre, a sa njima i nas starije, udruženje “Moj Donji Milanovac” rešilo je da pokrene „Igre bez granica“ koje bi trebalo, naravno ako to žele i mali i veliki, da postane redovan rekreativno-zabavni događaj u našoj lokalnoj zajednici – kaže za Danas Marko Ćetković iz ovog udruženja.

-Ideja je da kroz razne zabavno rekreativne manifestacije pokrenemo i uključimo sve starosne grupe i mi smo se odlučili da prvenstvo damo našim najmlađim sugrađanima, te da ako probudimo interesovanje manifestacije budu u narednom vremenu prijemčive za sve – pojasnio je Ljubiša Ilić iz udruženja.

Dok smo nas dvoje razgovarali jedan dečačić je trčeči „premeravao“ fiskulturnu salu donjomilanovačke osnovne škole i kada je po svojoj proceni bio spreman, dotrčao je do nas sa rečima: „Može jedno merenje brzine“.

Bilo je trčanja, dobacivanja loptom, skakanja, svako od tridesetak takmičara spremao se na svoj način.

U prvim dečijim “Igrama bez granica učestvovala su deca od četiri do 11 godina, a priključili su im se i roditelji.

-Ovako nešto odavno nije bilo organizovano za decu. Prava stvar – reče nam mama Milica.

Sa Milicom se slažu i Ivana, još jedna Milica i Dijana, kao i druge mame koje smo pitali za mišljenje.

-Ovakve i slične manifestacije su potrebne, vidite kako se deca igraju i raduju. Super je što su organizovane “Igre bez granica” – kaže nam Dijana.

-Nemamo često priliku da deci priuštimo ovakvu vrstu zabave u kojoj, kako vidite, baš uživaju – rekla nam je Ivana.

-Prošli smo kroz sve radionice u vrtiću i evo nas danas i ovde. Nadam se da će ovakvih igara biti još na zadovoljstvo i dece i nas – kazala nam je, uključivši se u razgovor još jedna mama.

Nismo imali puno vremena za razgovor jer su takmičenja započela, a mame i tate koje nisu aktivno učestvovale zdušno su navijale.

Trčali su, skakali, hodali četvoronoške, kotrljali se u džaku po parketu fiskulturne sale i neizmerno uživali.

Organizatori ističu das u deca kroz razne takmičarsko zabavne igre pokazala spretnost motivaciju, veštine i takmičarski duh.

– Koliko sam iz par razgovora osetio, deca su zadovoljna kao i roditelji. Drago mi je da su od prve do poslednje igrice zadržali pažnju i motivaciju, nije bilo nezainteresovanih, a kroz koncept igara i predškolci i školarci uspeli da budu tim – ističe Ljubiša Ilić, izražavajući nadu da će na sledećim “Igrama bez granica” biti još više i dece i roditelja.

Prve dečije “Igre bez granica” završene su bez pobednika, jer je rezultat na kraju bio nerešen – 15:15.

Penali kojima bi bio određen pobednik nisu bili predviđeni, ali jesu raznobojne medalje za sve učesnike.

Ponosni na medalje koje su osvojili, odlazeći kući mali takmičari su se raspitivali kada će sledeće “Igre bez granica”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari