Ima seoba. Smrti nema! 1Foto: Promo

Roman Druga knjiga Seoba Miloša Crnjanskog objavljena je 1962, dakle, tačno pre šezdeset godina, a ona i danas predstavlja jedno od najznačajnijih dela i Crnjanskog i srpske književnosti 20. veka.

Ne samo tim povodom, izdavačka kuća Vulkan izdavaštvo objavila je nedavno (ponovo) ovaj roman, u čijem središtu se nalazi priča o seobi Srba iz Austrije u Rusiju. ž

Miloš Crnjanski je tu priču ispričao prikazujući život četvorice braće Isakoviča, ali je pri tome osvetlio portrete raznolikih likova i slika koje su obeležile srpsku i svetsku istoriju.

U ovoj knjizi sudbina naroda odrediće sudbinu pojedinca, pa tako i Pavla Isakoviča, junaka koji je u svim svojim lutalaštvima nazirao na horizontu titravu svetlost daleke zemlje Rusije, simbola lepšeg sveta i utehe.

„Celokupna kritička recepcija ovog romana Miloša Crnjanskog bila je određena stavom o anahronosti svega što se razilazi sa modernošću. Upravo takvo kritičko predrazumevanje pokazuje koliko je Druga knjiga Seoba išla mimo svog vremena, stazama nesavremenosti, da se u nadolazećem vremenu roman Crnjanskog otkrije kao pripovedno jezgro u kome živo pulsiraju istorija i vreme – po rečima Nikole Miloševića kao ‘najbolja knjiga srpske proze, koja se može meriti sa najvećim delima svetske literature'“, beleži, između ostalog, Milo Lompar.

„Druga knjiga Seoba obuhvata mnogo više događaja. Tema Seoba, tragične okolnosti pojedinca i celog naciona, sada dolazi do punog izražaja. Armija i seljaštvo su u neprekidnom previranju. Mnogo je više likova a samim tim i mnogo više ljubavi, smrti, mržnje, mnogo više pokreta i tragičnih životnih događaja“, objasnio je svojevremeno Miloš Crnjanski. Vulkan ovu knjigu objavljuje nakon Seoba i Dnevnika o Čarnojviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari