Udruženje građana „Taliata“ pokrenulo je inicijativu za povratak statusa opštine Donji Milanovac, koji je sada mesna zajednica u sastavu opštine Majdanpek, udaljenog 60 kilometara.

Donji Milanovac je 1965. administrativnom odlukom izgubio dotadašnji status opštine i pripojen Majdanpeku koji je postao administrativni centar.

– Pokazalo se da udaljenost od šezdesetak kilometara dva gradska naselja na teritoriji jedne opštine usporava razvoj oba grada kada su u pitanju izdavanje ličnih dokumenata, ostvarivanje različitih prava u oblasti zdravstva, školstva i pravosuđa, a građane izlaže velikim i nepotrebnim troškovima – rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja „Taliata“ Ivan Morarević.

U tom udruženju smatraju da bi se ponovnim dobijanjem statusa opštine omogućio podjednako brz i kvalitetniji razvoj ne samo Donjeg Milanovca i seoskih naselja već i Majdanpeka i njemu pripadajućih sela.

– Opštinu Donji Milanovac ne zamišljamo kao gomilanje još jednog glomaznog administrativnog opštinskog aparata, već opštinskih službi koje će biti na raspolaganju stanovništvu i u funkciji lokalnog razvoja – kazao je Morarević.

Inicijativu tog udruženja za izmenu i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije podržala je mesna zajednica Donji Milanovac, a partneri u realizaciji projekta su, između ostalih, Centar za razvoj građanskog društva „Protekta“ iz Niša, Nacionalna koalicija za decentralizaciju Srbije i USAID.

Prikupljanje potpisa stanovnika Donjeg Milanovca za povratak statusa opštine počelo je juče, u vreme kada je ovaj grad na desnoj obali Dunava obeležavao gradsku slavu, Svetog Pantelejmona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari