Inicijativa roditelja iz beogradskog vrtića Skadarlija protiv keteringa za decu 1Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Ukidanje kuhinja u predškolskim ustanovama, „racionalizacija“ tehničkog osoblja i vođenje keteringa umesto kuhinja u vrtiće posredno je pretnja za bezbednost dece zato što podrazumeva odlazak stručnog kadra koji, uz primarni posao, predstavlja i ispomoć vaspitačima, a povećava se rizik za boravak dece od povreda i nesreća, upozoravaju roditelji.

Već duže vremena svedoci smo sistematskog urušavanja javnog predškolskog sistema, kroz uvođenje keteringa u državne vrtiće i angažovanje specijalizovanih agencija za spoljne usluge poput čišćenja, ističe u saopštenju Inicijativa roditelja iz beogradskog vrtića Skadarlija.

Navodieći da se „postepeno se ukidaju kuhinje u predškolskim ustanovama, i radi na “racionalizaciji” tehničkog osoblja, plaćenog i ispod minimalca“, roditelji ukazuju da kuvari, servirke, higijeničarke u većem broju „odlaze pod nejasnim okolnostima“.

Tokom 2022. godine brojni radnici nečujno su napustili vrtiće, a javnost nije ozbiljnije reagovala. Uprave vrtića istovremeno nisu adekvatno oglašavale konkurse, a Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu se oglušio na dopise i na protest sindikata vaspitača.

Od nedavno je u nekim opštinama ukinuta hrana za decu s alergijama, a zatim je u opštini Stari grad ekspresno vraćena nakon protesta roditelja, navodi se u saopštenju i napominje da su od septembra su najavljeni besplatni vrtići na teritoriji Beograda.

„Stručnjaci, sindikalci i roditelji upozoravaju da ceo ovaj proces predstavlja pretnju po dobrobit dece“, naglašavau saopptenju Inicijativa roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari