Danas saznaje: U toku prikupljanje podataka za inspekcijski nadzor u vezi sa Vučićevim pismom penzionerima 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izjavio je za Danas da je u toku prikupljanje podataka za inspekcijski nadzor u vezi sa pismom koje je u oktobru penzionerima uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je objasnio da je služba Poverenika primila jednu predstavku u vezi sa potencijalnom zloupotrebom podataka o ličnosti podnosioca predstavke, koju je učinio Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

– Primili smo jednu predstavku kojom se ukazuje na eventualne zloupotrebe podataka o ličnosti podnosioca. U toku je prikupljanje podataka od značaja za vršenje inspekcijskog nadzora nad subjektom nadzora, kaže Marinović.

Prema njegovim rečima, predmet je pokrenut zbog pretpostavke da je prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti prilikom slanja pisama penzionerima.

– Bilo bi neozbiljno komentarisati predmete koji su u toku, odnosno pre okončanja odgovarajućeg postupka, naveo je Marinović.

U pismu koje su penzioneri dobili od građanina Aleksandra Vučića, koji ga nije potpisao funkcijom predsednika Srbije na kojoj se trenutno nalazi, zahvalio im se „što su uz Srbiju“ i najavio povećanje penzija i jednokratnu pomoć od 20.000 dinara u decembru.

Koliko je koštalo da se pošalje pismo?

Visoki funkcioner SNS-a i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević početkom novembra je rekao da je za slanje oko 1.700.000 pisama Pošti plaćeno 39 miliona dinara (nešto više od 330.000 evra) i da je tu uslugu platila Srpska napredna stranka.

Sagovornici Danasa, politikolog Boban Stojanović, bivši poverenik Rodoljub Šabić, advokat Slobodan Beljanski i pravnica Ana Toskić Cvetinović, smatraju da je u ovom slučaju prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, jer je Srpska napredna stranka kako bi poslala pismo neovlašćeno došla do baze podataka i adresa penzionera koje nije smela da ima.

Sa druge strane, iz Fonda PIO, koji jedini ima potpunu bazu podataka sa imenima, prezimenima i adresama 1,7 miliona penzionera u Srbiji, izvinili su se Danasu što nisu blagovremeno dostavili odgovor (pitanja su poslata 7. novembra, a odgovor iz PIO fonda je stigao 21. novembra).

Ipak, ni nakon ponovljenog upita nisu odgovorili na pitanje da li je bilo zloupotrebe baze podataka i kako je potpuna baza podataka Fonda PIO o penzionerima u Srbiji završila u Srpskoj naprednoj stranci i Predsedništvu Srbije.

Bez odgovora smo ostali i iz Predsedništva Srbije, ali i iz Srpske napredne stranke.

„Prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti“

– Adrese svih penzionera su podatak koji Srpska napredna stranka ne sme da ima, niti Vučić sme da šalje pisma preko stranke čiji je samo član, ukazao je politikolog Boban Stojanović.

Kako ističe, prekršen je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, pošto je „država dala partiji podatke kome se penzije isplaćuju“.

– I onda je te podatke, bez prethodne saglasnosti, dala Srpskoj naprednoj stranci za potrebe kampanje. Slanje pisama je zloupotreba državnih resursa u političko-partijske svrhe u okviru predizborne kampanje i pokazatelj koliko je ona neravnopravna i koliko Aleksandar Vučić i SNS čine sve zarad dolaženja do glasova i sprovođenja kampanje, zaključio je Stojanović.

Istovremeno, advokat Rodoljub Šabić, koji je vodio službu Poverenika pre Marinovića, ističe da ovo nije prvi put da predsednik Vučić šalje ovakva pisma.

– Isto je bilo i 2018. i 2020. godine. Tada je odgovor na pitanje posedovanja baze podataka penzionera bio da su pribavljeni uz saglasnost lica koja su podatke dala na štandovima SNS i u akcijama te stranke od vrata do vrata. Budući da se podaci tolikog broja ljudi ne mogu pribaviti na taj način, oni su došli baze iz PIO fonda, naglasio je Šabić.

On objašnjava da Vučić očito ne koristi istu bazu podataka od pre pet godina, „već PIO fond ažurira bazu i šalje je kad god zatreba“.

– To znamo jer oni koji 2018. nisu bili penzioneri, sad su dobili pisma, ukazuje Šabić.

Advokat Slobodan Beljanski, nekadašnji predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, ali i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije (2010-2013), rekao je za Danas da pored toga što slanje takvih pisama nije u nadležnostima predsednika Srbije, plasira i netačne kalkulacije o porastu penzija i pribegava političkoj propagandi sa elementima korupcije.

– Pismo predstavlja ozbiljan zakonski, moralni i logički eksces. Upućeno je uz povredu Ustavom i zakonom zaštićenih podataka o ličnosti, izvan svrhe za koju su podaci prikupljeni i bez saglasnosti lica na koja se odnose. Takva pisma svakako ne spadaju u nadležnost predsednika Republike. Ne samo stoga što se nepozvan obraća pojedincima poimenično, već pre svega zbog plasiranja netačne kalkulacije o porastu penzija i pribegavanja političkoj propagandi sa elementima korupcije, navodi Beljanski.

Kako dodaje, Vučić na potpuno neprimeren, ciničan i paradoksalan način veliča zlodelo prema penzionerima, naziva njihovom podrškom trpljenje iznuđeno prisilnim merama i „pokušava da ih, iako su žrtve, predstavi kao svoje saučesnike“.

Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktora Partera Srbija, rekla je za Danas da se korišćenje podataka o ličnosti van svrhe za koju su prikupljeni smatra kršenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

– Nadležni bi trebalo da utvrde na koji način bilo koja treća strana može da dođe do podataka PIO fonda, posebno što ti podaci imaju i neke osetljive informacije, dodala je Toskić Cvetinović.

Ona je naglasila da je neovlašćeno prikupljanje podataka prekršajno delo i da zakon predviđa kaznu od 50.000 do 2.000.000 dinara.

– Međutim, ukoliko je službeno lice neovlašćeno prikupljalo podatke propisana je zatvorska kazna do tri godine zatvora, navela je Toskić Cvetinović.

Prema njenim rečima, i ranije je bilo sličnih slučajeva ali su retko završavali kaznom.

– Svojevremeno je Crveni krst Medveđa kažnjen novčanom kaznom od 50.000 dinara jer je omogućio Miši Vaciću (predsedniku Srpske desnice, prim. aut.) podatke o korisnicima za potrebe sprovođenja njegove političke kampanje, podsetila je Toskić Cvetinović.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva. 

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Danas saznaje: U toku prikupljanje podataka za inspekcijski nadzor u vezi sa Vučićevim pismom penzionerima 2
Foto: Promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari