IREX: Korona je okidač za širenje samocenzure medija u Srbiji 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann/Geralt

Globalna finansijska kriza, vlade koje zadržavaju informacije i pogrešne informacije povezane sa pandemijom kovida-19 su materijalno uticale na sektor medija i informisanja u 13 zemalja širom Evrope i Evroazije, otkriva nova studija „Informativni barometar vibracija za 2021“ (VIBE) Ajreksa (IREX).

U izdanju VIBE-a za 2021. piše da je medijski sektor, pored toga što je na udaru smanjenih prihoda od oglašavanja, dodatno ugrožen globalnim ekonomskim padom 2020. godine izazvanim pandemijom.

Iako, još uvek nema konkretnih istraživanja uticaja virusa korona na Srbiju, podaci predstavljeni na prošlogodišnjem jesenjem forumu pokazaju da se tržište oglašavanja početkom godine smanjilo. Štaviše, oglašavanje u regionu je sve više politizovano, pa su i mediji podložniji politički motivisanim „dobrotvorima“ koji traže da imaju uticaj na uređivački sadržaj, što dovodi do povećane samocenzure, saopštava se u izveštaju.

Kroz stručne panele, raspoređene po državama učesnicama, VIBE navodi da pokušava da proceni koliko su informativni sistemi zemalja raznovrsni u digitalnom dobu, ograničavajući se na novije koncepte kao što su medijska pismenost, baloni informacija odnosno filter oblačići izazvani personalizovanim algoritmima jedinstvenim za sve korisnike interneta, takođe uzimajući u obzir i medijske resurse, kao i kvalitet informacija u medijima i informativnom sektoru.

U studiji se naglašava da su panelisti iz celog regiona naveli da vlade preduzimaju mere sa ciljem suzbijanja informacija o javnom zdravlju i podataka povezanih sa pandemijom.

Otkrivaju da je panel iz Moldavije razgovarao o tome da je javno pravo na pristup informacijama bilo ograničeno, dok je gruzijski panel primetio da su vodeće državne vlasti izolovale medije o stanju javnog zdravstva, zbog postavljanja kritičnih pitanja i da se ionako ograničeni pristup novinara javnim informacijama dodatno pogoršao.

Ruska vlada je sprovela restrikcije u cilju ograničenja virusa, što je išlo na ruku vlasti i dalo nadmoć u limitiranju nadzora javnosti na ustavne izbore prošle godine, ali i  kontrolu nad regionalnim i lokalnim izborima održanim u septembru 2020. godine, prenosi VIBE.

Dodaje da su vlade širom regiona zadržavale informacije, dok su dezinformacije – uključujući glasine i zavere o pandemiji – podivljale. Mnoge od njih su bile lokalne verzije neutemeljenih međunarodnih zavera vezanih za ugradnju mikročipova ili ulogu 5G tehnologije.

Severno-makedonsko veće primetilo je, uprkos nedostatku formalnih podataka, da se približno dve trećine članaka razotkrivenih u 2020. godini, putem dva postupka provere činjenica, odnose na koronavirus, saopšteno je u studiji.

Posle skoro 20 godina od sprovođenja Indeksa održivosti medija, IREX je kako objašnjavaju razvio informativni barometar vibracija uz pomoć finansiranja USAID-a, kako bi bolje razumeo i izmerio način na koji se informacije danas proizvode i koriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari