Isplatiti nastavnicima novogodišnje nagrade 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Forum srednjih stručnih škola Beograda zatražio je od Ministarstva prosvete da nastavnicima budu isplaćene bar novogodišnje nagrade, koje ne dobijaju od 2014. godine.

Predsednik tog sindikata Milorad Antić kaže za Danas da među zaposlenima vlada ogromno nezadovoljstvo zbog pogoršanja uslova rada.

Prelaskom beogradskih srednjih škola na kobinovanu nastavu i čas od 45 minuta, nastavnici rade više, a taj prekovremeni rad im nije plaćen, tvrdi on.

– Kombinovana nastava koja je stavila nastavnika u sraman položaj. Naime, potpisali smo rešenja u kojima piše da ćemo raditi 45 minuta u školi bez obzira na oblik nastave i još dva sata nedeljno potrošiti na ostavljanje nastavnog materijala grupi koja tog dana nije bila u školi.  Svešće se to na onaj postupak nekih naših pragmatičnih kolega iz prethodnih godina korone, koji svi preziremo, da deci samo napišemo gde se neka lekcija nalazi, pa nek im roditelji ili privatni nastavnici sami objašnjavaju, pošto mi nemamo vremena da se na to vraćamo na  redovnim časovima – kaže Antić.

On je uveren da takav način rada neće odgovarati većini valjanih i časnih nastavnika, „kojima je stalo da decu nauče (i obuče) bar osnovno gradivo svog predmeta, a ne da površno postavljaju broj strane ili lekcije, kao da deca ne znaju da otvore sadržaj udžbenika ili priručnika“.

– Veliki je problem što nas, kao struku, tretiraju ispod svake ljudske mere, jer ne prezaju da tvrde kako nije opasno ići u odeljenje u kome je 35 učenika, od kojih se pet razbolelo od korone u razmaku većem od 48 sati. Kolege, vakcinisane i nevakcinisane, razboljevaju se, a uprava sedi i eksperimentiše sa živim ljudima – poručio je Antić u pismu ministru prosvete Branku Ružiću.

On dodaje da je njegovo obraćanje ministru posledica ogromnog nezadovoljstva nastavnika, od kojih neki razmišljaju da uđu u „beli“ štrajk.

„Svojom neodgovornom politikom pomešali ste sitne koristi i poene u vlasti sa neetičkim postupanjem prema ogromnoj populaciji učenika i nastavnika (i njihovim porodicama) time što niste doneli nijednu valjanu odluku da nam svima bude bolje.

Niti ste razmišljali o prilagođavanju nastave i obima znanja u okolnostima pandemije, niti je bilo ko pomislio da popravi situaciju u tehničkoj podršci takvoj nastavi ili obezbeđivanju istih higijenskih uslova za sve. Tako uništavate dečje i naše fizičko i psihičko zdravlje, a promovišete samo sebe kroz prazne forme i fraze rodoljublja i patriotizma“, oštar je Antić u pismu resornom ministru.

On je apelovao da se, shodno Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, isplatite novogodišnje nagrade u jednakom iznosu.

Podseća da je ta nagrada, kada je poslednji put isplaćena, iznosila 5.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari