naučniciFoto: EPA-EFE/DAVID CROSLING

Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama postigao je delimičan dogovor sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali ne odustaje od protesta koji je zakazan za sutra u 12 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

To je za Danas potvrdila predsednica ovog sindikata Đurđica Jovović, precizirajući da je Ministarstvo ispunilo drugi zahtev istraživača.

Ona je kazala da je radna grupa u kojoj su bili i predstavnici sindikata usaglasila sa Ministarstvom program institucionalnog finansiranja koji je danas potpisao ministar Branko Ružić, što daje osnovu istraživačima zaposlenim na fakultetima za potpisivanje ugovora o radu na neodredjeno na vreme koliko im traje zvanje.

Sindikat nauke pokrenuo je kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“, tražeći da se obezbedi jednaka plata za jednak rad naučnika i istraživača i siguran posao za sve naučnike.

Na sajtu kampanje objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da je Ministarstvo je u petak 25. februara, donelo Program institucionalnog finansiranja, odnosno jedan od neophodnih dokumenata predviđen postojećim zakonom kako bi se garanovalo trajno, redovno finansiranje instituta i nauke uopšte.

„U intenzivnim pregovorima koje je Sindikat vodio sa Vladom tokom prethodne nedelje, uspeli smo da obezbedimo da se ovim dokumentom instituti, fakulteti i inovacioni centri obavežu na sklapanje novih ugovora o radu za sve mlade istraživače koji su radili na ugovorima od po godinu dana. Pozivamo sve mlade kolege ne samo da nam se pridruže sutra na ulicama, već i da se priključe Sindikatu ili našoj kampanji i da nam pomognu da se zajedno postaramo da se ovaj akt zaista sprovede na svim naučno-istraživačkim organizacijama, čime bi naš drugi zahtev – siguran posao za sve naučnike – bio u potpunosti ispunjen“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, napretka u pregovorima o prvom zahtevu – jednake plate za jednak rad – nema.

„Vlada će, po svemu sudeći, i narednu platu u nauci isplatiti tako da će razlike u platama, i to bez ikakvog opravdanja, iznositi više od čitave minimalne zarade i kretati se sve do reda veličine prosečne zarade u Srbiji! Ovo je problem koji je i po svojim razmerama i po svom trajanju takav da ga nijedan sindikat koji se dosledno bori za prava svojih članova ne može ignorisati i mirno posmatrati. Zbog toga smo sutra na ulici – i zbog toga pozivamo da nam se pridruže svi koji smatraju da su siguran posao i poštena plata neophodni za minimum dostojanstva“, poručuju naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari