Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, na poslednjem zasedanju podržao je Deklaraciju koju je pre petnaestak dana usvojio Bošnjački nacionalni sabor.

Ocenjeno je da je taj dokument „istorijski važan čin na putu ostvarivanja pune slobode i prava Bošnjaka“. Bošnjački nacionalni sabor je organizovalo Bošnjačko nacionalno veće koje predvodi Bošnjačka kulturna zajednica.

U Deklaraciji se navodi da su Bošnjaci konstitutivan narod u Srbiji, u cilju rešavanja statusa Sandžaka formiran je odbor za obnovu Narodnog veća Sandžaka, zahteva se smena ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, radi internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji formiran je poseban odbor, pozivaju se većnici sa druge dve liste da se uključe u rad Bošnjačkog nacionalnog veća i pozivaju se Bošnjaci da jedan odsto svojih ličnih primanja izdvoje za finansiranje projekata od nacionalnog značaja. Usvajanje Deklaracije Bošnjačkog nacionalnog sabora podržala je i delegacija Zajednice sandžačke dijaspore, koja je u sredu u Novom Pazaru razgovarala sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem i predsednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Mevludom Dudićem. Kako saopštava Mešihat, delegacija je uručila prvu donaciju za finansiranje bošnjačkih nacionalnih projekata, čime se odazvala na poziv Deklaracije upućen Bošnjacima da se izdvajanjem jedan odsto ličnog primanja obezbedi podrška ostvarivanju bošnjačkih nacionalnih prava.

Za poslednje četiri godine ovo je treća deklaracija koja se usvaja pod okriljem Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Prva je usvojena 2006. godine i povod joj je bilo usvajanje Ustava Srbije. Tada su potpisnici bili predstavnici najznačajnijih bošnjačkih partija, osim Stranke demokratske akcije. Druga je usvojena pre godinu dana i povod je bila regionalizacija i decentralizacija Srbije. Tada su izostali potpisi prvaka dve najznačajnije bošnjačke partije – Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije. Potpis ispod druge deklaracije stavio je tadašnji gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek i u to vreme viski funkcioner Sandžačke demokratske partije. Đerlek je posle smene snovao Sandžačku narodnu partiju i na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka dao podršku listi Bošnjačke kulturne zajednice koju je predvodio muftija Zukorlić. Zbog nepotpisivanja dokumenta pre godinu dana, bošnjački predstavnici u državnom parlamentu i Vladi su optuženi za izdaju nacionalnih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari