Istraga pretnji Danasu čeka na odgovore iz Švajcarske 1Foto:Medija centar

Mesec i po dana otkako je redakcija lista Danas dobila mejl u kojem se preti da će zaposleni završiti kao ubijeni članovi redakcije francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo, istraga i dalje nije dovela do identiteta osobe koja je pretnju poslala.

Kako je za naš list istakao Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, tužilaštvo je preduzelo niz dokaznih radnji domaćeg i međunarodnog karaktera radi utvrđivanja dokaza i identiteta učinioca krivičnog dela koje je inicijalno kvalifikovano kao Ugrožavanje sigurnosti.

– U ovom momentu očekujemo dostavljanje odgovora na Zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima koja je upućena nadležnim organima Švajcarske, navodi Stamenković.

Podsetimo, na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, 6. novembra stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

“Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedinih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“.

Povodom pretnji Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je formiralo predmet, identifikujući da je mejl stigao sa proton mejla, šifrovanog servisa e-pošte, koji je izgradio bazu od 70 miliona korisnika širom sveta insistirajući na potpunoj sigurnosti podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari