Istraživanje: Čak 17 odsto majki se ne oseća bezbedno pored svojih partnera 1Foto: Beta/Milan Timotić

Istraživanje „Finansijska nezavisnost mama u Srbiji: Pravo na svoj dinar“, u kom je učestvovalo 2.381 mama iz svih krajeva Srbije, pokazalo je da svakoj 10. ženi (10,5 odsto) partner ograničava pristup novcu, dok 14,2 odsto partnera/muževa smatra da ima pravo da svojim ženama određuje koliko im je novca „dovoljno“, saopštio je danas Centar za mame.

Više od četvrtine majki (26,4 odsto) mora da se pravda svom partneru o tome gde su potrošile novac.

Svakoj petoj majci u Srbiji (20,4 odsto) partner ne dozvoljava da kupi ono što želi, a 5,2 odsto njih je bilo primorano da na zahtev partnera i protiv svoje volje pozajmi novac ili proda neku dragocenost.

I dok 26 odsto majki nije zadovoljno načinom na koji se raspolaže novcem u njihovom domaćinstvu, kontrolu nad finansijama svoje porodice nema čak 29,4 odsto njih.

Posebno je alarmantna činjenica da se 17 odsto majki ne oseća bezbedno pored svojih partnera.

„U našem društvu se o ekonomskom nasilju kao obliku rodno zasnovanog nasilja veoma malo priča, iako ono predstavlja ozbiljnu pretnju po ekonomsku sigurnost i samostalnost mama“, rekla je osnivačica i direktorka Centra za mame Jovana Ružičić.

Kako je istakla, neki od vidova tog nasilja su toliko dugo prisutni u srpskom društvu, da su postali normalan oblik ponašanja u partnerskoj zajednici, što je veoma zabrinjavajuće.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da trećina majki ima manje prihode otkako su majke, nego što su imale pre dece, a kako se rođenjem deteta često stvara nova dinamika u porodici, bitno je da one u tom trenutku budu finansijski stabilne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari