Ivana Mastilović Jasnić: Sramno je što Mika Aleksić ne pokazuje trunku kajanja, dugo će biti u zatvoru 1Foto: Đorđe Kojadinović

Moji tekstovi se baziraju na izjavama žrtava Milene Radulović i Ive Ilinčić, ali i još nekoliko devojaka koje su anonimno govorile. Za sve što sam napisala imam dokaze. Naravno, imala sam uvid i u optužnicu i u veštačenja žrtava i Miroslava Aleksića, ističe u razgovoru za Danas Ivana Mastilović Jasnić, novinarka lista “Blic”.

Ova hrabra novinarka i izvršna urednica “Blica”, prva je objavila ispovest glumice Milene Radulović, a potom i drugih devojaka koje su optužile reditelja Miroslava Miku Aleksića za silovanja i polna uznemiravanja dok su pohađale njegovu školu glume “Stvar srca”.

Mastilović Jasnić stoji i iza priče Marije Lukić, koja je tužila u to vreme predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje.

Osuđen je na tromesečnu kaznu zatvora.

I Aleksić i Jutka pokušavaju da je zastraše javnim prozivkama i brojnim tužbama.

Na ročištu održanom u sredu, 2. februara, Aleksić je tokom iznošenja odbrane rekao da je “jasno ko stoji iza Ivane Mastilović Jasnić i “Blica”, kao i da je “iznosila delove pojedinih spisa tokom istražnog perioda i tvrdnje koje su bolesne”.

Danasova sagovornica kaže da su Aleksićeve prozivke na njen račun besmislica, kleveta, pokušaj očajnika da ostavi utisak žrtve i pokušaj zastrašivanja.

– Ako je jasno ko stoji iza mene, zašto to nije rekao, šta ga sprečava? Dušan Savić, bivši fudbaler i Aleksićev bot je nedavno rekao da iza napada na Miku stoji britanska služba MI-6, sada njegovi botovi na tviteru pišu da stoji država. Ne mogu da se dogovore! A teško im ide i sa prihvatanjem činjenica. Iza mene stoji samo „Blic“ koji mi pruža tu komfornu poziciju da ne brinem o tužbama nego da radim svoj posao profesionalno. Stoji i veliki deo javnosti, ljudi znani i neznani koji su mi se javili i podržali me nakon što me je Aleksić pomenuo i ta solidarnost je divna i ohrabrujuća. Iza svake napisane i objavljene reči stojim – ukazuje Mastilović Jasnić.

* Koliko puta Vas je do sada tužio Aleksić i kako te tužbe utiču na Vas?

– Aleksić me je pet puta tužio, od toga je podneo dve privatne krivične prijave. Sreli smo se već na sudu, održano je ročište povodom pokušaja mirenja, ali do toga, naravno, nije došlo. Nismo se nas dvoje svađali da bismo sad pregovarali i mirili se. Neprijatno je, rekla bih i nedopustivo da me drže u sudnici na samo dva metra od čoveka optuženog za više silovanja. Ali, to kao da nikog ne zanima. Verujem da me kao kolege odlično razumete kada kažem da se ne bih bavila ovim poslom kada bih se plašila tužbi. Ili bilo kakvih drugih pritisaka.

* Šta mislite o njegovom pokušaju da tokom iznošenja odbrane diskredituje Milenu Radulović i ostale devojke koje su ga prijavile?

– Mislim da je sraman! Sramno je i što ne pokazuje trunku kajanja za ono što im je uradio. Pokušava da ih zastraši i da nastavi da manipuliše njima gadostima koje izgovara. Ne zna da je to vreme prošlo, da ispred sebe više nema nesigurne devojčice, već mlade žene spremne da ga pogledaju u oči i glasno kažu sve.

* Slično ste doživeli i sa Jutkom. Koliko Vas je on puta tužio?

– Jutka, čovek koji je osuđen na tri meseca zatvora me je tužio i znate šta je bizarno? Ja ću više puta otići na suđenje s njim nego što je on sa Marijom Lukić i sa drugim ženama koje su ga prijavile za seksualno uznemiravanje. Dobra stvar je što gubi sporove. Loša da me odlasci na ročišta, kao i moje kolege koje je takođe tužio, dosta remete u poslu, oduzimaju nam vreme.

* Da li očekujete da Aleksić završi u zatvoru kao Jutka, naravno uz ogradu da su optužbe protiv Aleksića mnogo teže?

– Ta dva slučaja su neuporediva, i po broju žrtava, i po težini dela. Kada je reč o Aleksiću, nemam dilemu da će biti osuđen, verujem na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Pročitala sam pažljivo optužnicu, razgovarala sam sa žrtvama, na kraju, čula sam njegovu odbranu koja zvuči neozbiljno i neubedljivo. Zbog svega toga sam uverena da će Aleksić dugo, dugo biti u zatvoru.

* Šta novinari i novinarke mogu da učine kako bi pomogli ženama žrtvama seksualnog nasilja?

– Možemo da saslušamo žrtve, da im budemo oslonac. Da ne postavljamo neprimerena pitanja. Da ne pozivamo u goste i na intervjue nasilnike i njihove glasnogovornike koji ih veličaju. Možemo da pratimo suđenja i da kontrolišemo rad institucija, ukazujemo na propuste, nezakonitosti…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari