Nagrađivani reditelj iz radničke porodice: Ko je Dalibor Matanić, koji je navodno uznemiravao koleginice? 1 Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

“Bio jednom jedan redatelj i bila jednom jedna šutnja” glasi jedan od naslova u hrvatskim medijima povodom buke koje se podigla u vezi sa poznatim i uspešnim hrvatskim rediteljem Daliborom Matanićem koga ovdašnja publika najbolje zna po serijama “Novine” i “Ćutanje” kao i višestruko nagrađivanim filmovima “Fine mrtve devojke” i “Zvizdan”.

Najpre je Večernji list objavio priču o tome da je Matanić izgubio gotovo sve poslove jer su priče o tome da je seksualno uznemiravao svoje koleginice dospele do producenata, a potom se na Fejsbuku oglasio i reditelj sam navodeći da priznaje svoje neumesno ponašanje, da se zbog svega kaje, izvinjava onima koje je povredio i da se samostalno prijavio za lečenje.

“Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga. Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Volio bih prije svega da u ovome budem budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje” naveo je Matanić u svojoj objavi pod naslovom “Kajem se”.

Dodao je još da se povlači iz javnosti te da apeluje na medije, da zbog zaštite njegove porodice ne nadodaju priče i ne mešaju sa drugim slučajevima nego da je obrade na adekvatan način.

Međutim, ubrzo Matanić je svoju objavu obrisao sa Fejsbuka a mediji su nastavili da pišu i na različite načine interpretiraju ovaj slučaj.

Kolege su uglavnom šokirane, jer Matanić važi za nekog ko se uvek borio za prava žena, uz to nakon ispovesti glumice Milene Radulović zahvaljujući kojoj se i u regionu otvorila priča o seksualnom nasilju pogotovo na akademijama scenskih umetnosti gde “napadači često koriste izgovor da u glumi nema zabranjenih tema i radnji, i da se tako istražuju mračne strane ljudske psihe“, jedan od sagovornika Jutarnjeg lista bio je i reditelj Dalibor Matanić.

On je tada,  između ostalog, kazao da se na Akademiji uhlebilo puno ljudi koji nemaju veze s poslom.

“U mojoj je profesiji matematika vrlo jednostavna: svatko tko razmišlja o bilo čemu drugome osim o tome da napravi svoj posao je potpuni diletant! – rekao je Matanić dodajući da neki od profesora na Akademiji „tamo rješavaju svoje psihopatske seksualne probleme“.

Hrvatski pisac i reditelj Anđelo Jurkas čitavoj stvari posvetio je kolumnu na portalu mixer. hr čiji naslov stoji na početku ovog teksta.

“Ah ta ‘umjetnost’ i ‘umjetnici’. Svakom se, jelte, može desit’. Samo se nekom dešava 20 godina i bude javna tajna dok ne izgubi kompas i naleti na nekog kog boli trok…c za tuđu ‘moć’ i kiseli osmijeh” napisao je Anđelo Jurkas u svojoj kolumni.

Dalibor Matanić rođen je u Zagrebu 1975. u radničkoj porodici.

Diplomirao je filmsku i TV režiju.

Za film “Zvizdan” osvojio je čak šest Zlatnih arena u Puli kao i Grand Prix na filmskom festivalu u Kanu koji mu je dodelio žiri ‘Un Certain Regard’.

Apsolutni pobednik 62. Pulskog filmskog festivala bio je njegov film “Fine mrtve devojke” dok pozorišna predstava “Devojke” koju je on režirao slovi za jednu od najkontroverznijih u istoriji hrvatskog pozorišta.

Njegovi dugometražni igrani filmovi su i„Sto minuta Slave“, „Volim te“, „Kino Lika“, „Majka asfalta“, „Ćaća“ i „Majstori“a snimio je i nekoliko kratkih igranih filmova „Suša“, „Tulum“, „Mezanin“.

Moto ovog reditelja je „radi skupe reklame i jeftine filmove“.

Oženjen je glumicom Helenom Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari