Ivošević: Ispitati povezanost državnih čelnika sa Veljkom Belivukom 1Foto: Medija centar

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević izjavio je danas da bi Tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo da ispita krivičnu odgovornost najviših predstavnika vlasti Srbije zbog formiranja i razvijanja organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Ivošević je agenciji Beta kazao da ta kriminalna grupa, koja se sumnjiči da je počinila veliki broj najtežih krivičnih dela, ne bi mogla da opstane da su ministar policije Nebojša Stefanović, direktor policije Vladimir Rebić i državna sekretarka Dijana Hrkalović „profesionalno radili svoj posao za koji ih plaćaju građani Srbije“.

Dodao je da odgovornost snosi i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac jer protiv Belivuka nije postojala nijedna „ozbiljna“ optužba.

„Postoje razlozi zbog kojih bi trebalo ispitati političku odgovornost i predsednika države Aleksandra Vučića. Vučić, iako ima ovlašćenja bliža engleskoj kraljici nego šefovima države u predsedničkom sistemu, vlada kao da je nosilac svih vlasti u Srbiji. Predsednik se za sve pita i o svemu sam odlučuje, pa čak i kada je u pitanju pravosudje“, kazao je Ivošević.

Naveo je da Vučić učestvuje u obavljanju sve tri grane vlasti, najavljuje donošenje i ukidanje zakona, iako je to posao njihovih predlagača.

„Vučić utvrđuje i sprovodi unutrašnju i spoljnu državnu politiku, iako je to posao vlade, saopštava ko jeste, a ko nije počinio krivično i drugo kažnjivo delo pošto ih najpre provuče kroz poligraf, iako je to posao pravosudnih organa“, rekao je Ivošević.

On je podsetio da su pripadnici kriminalne grupe Belivuka obezbedjivali inauguraciju predsednika države 2017. godine.

„Moralo bi da se otkrije ko je iz vlasti dozvolio ili prećutao formiranje i delovanje kriminalne grupe Belivuka. Ne sme se prećutati, kao što je to bio slučaj kada je ubijen premijer Zoran Đinđić, da se ne otkriju nalogodavci iz sfere politike“, rekao je Ivošević.

Ako se ne otkriju svi državni funkcioneri koji su saradjivali s mafijom, naveo je bivši sudija, postoji opasnost da se u skorije vreme formira nova organizovana kriminalna grupa.

O sprezi države i grupe Veljka Belivuka, dodao je sudija, govori i činjenica da je Belivuk osuđen samo na kućni pritvor bez nanogice nakon prebijanja vozača funkcionera Fudbalskog kluba Partizan Miloša Vazure.

„Jasno je da je pravna država zatajila. I zbog toga bi pojedinci trebalo da osim krivične, snose i političku odgovornost. A da imaju morala, već su trebali da podnesu ostavke na svim državnim funkcijama“, ocenio je Ivošević.

Kazao je da su najviši predstavnici vlasti u Srbiji narušili kredibilitet da vode državu u ime naroda.

„Biće strašno saznanje ako se pokaže istinitim sumnja novog šefa UKP Bogdana Pušića, da je u proteklih godinu i po dana ova kriminalna grupa, koja je imala podršku predstavnika vlasti, ubila desetak mladića čiji se nestanak sve ovo vreme skrivao od javnosti“, zaključio je Ivošević.

Jedan krak istrage aktivnosti kriminalnog klana Veljka Belivuka vodiće ka njegovim vezama sa ljudima iz vlasti, potvrđeno je nakon jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari