Nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara i Impuls iz Tutina, organizovale su konsultacije o Inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj SFRJ (REKOM).

 Ova inicijativa je promovisana prošle godine u Podgorici, a pokrenulo je više od 600 organizacija iz regiona sa ciljem da se žrtve stave u prvi plan. Osamdesetak predstavnika nevladinog sektora iz Srbije i zemalja u okruženju o načinima stvaranja javne platforme za žrtve i civila društva da govore o svojim potrebama i obavazema u odnosu na počinjene nepravde u prošlosti, jačanju podrške da inicijativa REKOM bude prihvaćena od građana i vlasti u bivšim jugoslovenskim republikama , izgradnji modela REKOM i načinima da on postane vidljiv nedavno su raspravljali u Novom Pazaru.

-REKOM je naš izlaz iz prošlosti i ova inicijativa zagovara osnivanje zvanične međudržavne (regionalne) i nezavisne komisije koja može da ustanovi i javno saopšti činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji, uključujuči i rasvetljavanje sudbine nestalih i pronalaženja njihovih posmrtnih ostataka, objašnjava inicijativu Semiha Kačar. predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Konsultacije o Inicijativi REKOM podržavaju Ambasada Holandije u Beogradu, Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske, Rockefeller brothers fund, United States Institute of Peace, National endowment for democracy, Bosch fondacija, Balkan trust for Democracy i Fond za otvoreno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari