Izložba „Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva“ povodom Dana primirja u Botaničkoj bašti 1Foto: Maja Lazarević

Izložba natalijine ramonde, simbola Dana primirja u Prvom svetskom ratu, otvorena je danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu.

Na otvaranju izložbe pod nazivom „Dani ramonde, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva“ govorili su prof. dr Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Gordana Subakov Simić, upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“.

Stanisavljević je podsetio da je natalijina ramonda simbol sećanja na najveća stradanja Srbije u Prvom svetskom ratu.

„Simbolika natalijine ramonde leži u činjenici da je ovo biljka kao feniks vaskrsla iz pepela kao što je i srpska vojska posle svih stradanja i gubitaka koje je podnela izašla iz Velikog rata kao pobednica“, rekao je Stanisavljević.

Upravnica „Jevremovca“ Gordana Subakov Simić je ukazala da „natalijina ramonda nije samo simbol stradalačkih istorijskih događaja našeg naroda već da nas za nju vezuju i najveća imena srpske botanike“.

Ona je rekla da su autorke izložbe prof. dr Maja Lazarević i prof. dr Tamara Rakić, vanredne profesorke Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok je za dizajn i vizuelni identitet bila zadužena Una Korica, dipl. inženjer arhitekture.

Izložba će biti otvorena do ponedeljka 15. novembra od 9 do 16 sati. Posetioci će na atraktivnim panoima moći da se upoznaju sa biologijom, ekologijom i fiziologijom natalijine ramonde i srpske ramonde, a biće izloženi i živi primerci ovih vrsta.

Ovim povodom na biletarnici Botaničke bašte u prodaju je puštena i ograničena serija suvenira sa unikatnom ilustracijom natalijine ramonde.

Cena ulaznice u Botaničku baštu „Jevremovac“ je 300 dinara, a ulaz je besplatan za studente Univerziteta u Beogradu uz indeks, trudnice, decu do osam godina i osobe sa posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari