Majka učenika zbog čijeg navodno nedoličnog ponašanja roditelji ostalih đaka odeljenja II-3 OŠ „Radoje Domanović“ u Kragujevcu od početka sedmice ne šalju decu u školu, ocenila je da su njeno dete i cela porodica izloženi „nesvakidašnjem teroru – nerazumevanju nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka“.

– Nezadovoljni roditelji pisali su prilično uvredljivu peticiju Centru za socijalni rad u Kragujevcu, koji je upoznat sa celom situacijom. Pošto nisu bili zadovoljni reakcijom ustanove socijalne zaštite, novu peticiju i protest su poslali stanici Policijske uprave u Kragujevcu koji su danas pozvali roditelje i inkluzivno dete od osam godina, na saslušanje. Malo im je bilo, pa su svoj bes iskalili i preko lokalnih novina iznoseći strašne neistine i vređajući ljudsko dostojanstvo deteta i roditelje inkluzivnog deteta, navodi se u obraćanju majke tog deteta medijima, uz napomenu da se radi „o svojevrsnom linču deteta i cele porodice“. Ona tvrdi i da se nad njenim detetom sprovodi verbalno i fizičko nasilje od učiteljice, od kada je krenuo u školu 2015. godine.

– Baš iz tog razloga je i prebačen u odeljenje II-3 u septembru 2016. godine. Tortura nad mojim detetom je nastavljena i nakon prebacivanja i pored dostavljene dokumentacije dečijeg psihijatra da moje dete ima hiperkinetički sindrom. Oni se u školi nisu obazirali na tu dijagnozu, već su nastavili sa istom presijom i torturom nad mojim detetom koje je konstantno pod stresom izazvanom svim ovim dešavanjima. On je isfrustriran i često plače na času jer ni od koga podršku nema, jedino od nas roditelja, navela je majka, dodajući da ga je sadašnji učitelj ponižavao od kad je došao u odeljenje II-3, te da je pričao deci da se sklanjaju od njega, da je bolestan i da treba da ide u bolnicu, da ne zna ništa i da ne želi da uči.

Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole „Stanislav Sremčević“ u Kragujevcu već četiri dana ne šalju decu na nastavu jer tvrde da škola treba da nađe rešenje za, kako smatraju, problematično ponašanje učenika tog odeljenja, za kojeg navode da fizički i verbalno maltretira đake i učitelja. U zahtevu koji je upućen školi ne traži se da „problematičan“ učenik bude isključen iz škole, nego da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji. Jedan od roditelja rekao da je problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale đake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vređa učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene krvave i bez glave, kao i oružje i noževe i ometa nastavu na razne načine.

U pojedinim nadležnim gradskim telima, koja su upoznata sa ovim slučajem, takođe tvrde da je „problematični“ osmogodišnji dečak, koji zaista ima medicinski problem o kojem njegova majka govori, više nego neodgovorno izložen „medijskoj hajci“.

 Šarčević nezadovoljan što nije obavešten ranije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević zapitao je zbog čega niko toliko dugo nije ukazao na problem dečaka u Kragujevcu. „Zašto to nije ranije prijavljeno? On je već drugi razred i neko već godinu i po dana to prikriva i traži neka jalova rešenja“, rekao je Šarčević i dodao da je za taj slučaj saznao iz medija i izrazio nezadovoljstvo zbog toga jer, inače, u slučajevima koji stignu do njega preko školske uprave, ministarstvo odmah reaguje. On je dodao da će ministarstvo poslati tim u Kragujevac da sagleda kojim resursima raspolaže taj grad i kakve tamo škole postoje, jer sva deca moraju da imaju mogućnost da se školuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari