Nedavnom odlukom predsedništva Srpske napredne stranke njihovi odbornici istupiće iz lokalne vlasti u 11 opština, među kojima su i dve sa područja Braničevskog okruga, Žagubica i Žabari.

U Žagubici su bili zatečeni i iznenađeni ovakvom odlukom, ne samo u redovima socijalista već i u redovima naprednjaka, jer obe strane tvrde da su do sada odlično sarađivale. Oni se nadaju da će SNS, pošto se bude detaljno upoznala sa kvalitetom ove saradnje, opozvati svoju odluku.

„Za ovakvu odluku čula sam na vestima i bila sam prilično iznenađena, jer je naša saradnja sa SPS-om odlična. Za sada smo dobili samo preporuku od centrale SNS-a da istupimo iz vlasti i sad čekamo zvaničnu odluku. Pošto nam takva odluka bude uručena, naravno da ćemo je sprovesti u delo“, rekla je Olivera Pauljeskić, zamenica predsednika Skupštine opštine i predsednica Opštinskog odbora SNS-a u Žagubici, naglasivši da su sve funkcije koje su dobili dobili od stranke, pa zbog toga ona ima puno pravo da raspolaže njima.

Ona je dodala da je predsedniku Izvršnog odbora SNS-a dostavila dopis sa obrazloženjem dobre saradnje sa socijalistima, pa se nada da će odluka o raskidu koalicije biti opozvana.

– Naša vladajuća koalicija formirana je još 7. maja 2012. godine kao prva u Srbiji. Od ukupno 33 odbornička mesta, SPS ima 17, SNS četiri, a „Pokret za Homolje“ dva. Izlaskom SNS-a opet ćemo imati većinu. Ipak, ne shvatam ovakav njihov potez, jer smo sve odluke donosili zajedno, kao i predlog novog budžeta, o kojem će se odlučivati 24. decembra – kazao je Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

Pavlović smatra da SNS, iako ima samo četiri odbornika u opštinskom parlamentu, ima dosta udela u lokalnoj samoupravi. „SNS ima mesto predsednika SO i njegovog zamenika, sekretara SO, dva člana Opštinskog veća, mesto direktora Turističke organizacije, jedno mesto načelnika u Opštinskoj upravi i mesta u upravnim i nadzornim odborima“, rekao je Pavlović. Kao i Olivera Pauljeskić, i on se nada da će SNS opozvati svoju odluku, kako bi se dobra saradnja socijalista i naprednjaka nastavila.

Isključenja

U Žabarima je jasnija situacija jer poverenik SNS-a Dejan Adamović tvrdi da njegova stranka malo toga može da promeni jer SPS drži sve poluge vlasti i rukovodi se sopstvenim interesima, a ne interesima građana, dok oni nose odgovornost kao najjača stranka. „Građani od nas očekuju da uradimo nešto za opštinu, a nama su ruke vezane, jer SPS radi šta hoće ne konstatujući nas. Mi više nećemo da trpimo takvo ponašanje i da snosimo odgovornost, već ćemo izaći iz vlasti i otići u opoziciju. Ima nekih naših članova i odbornika koji ne žele da istupe iz vladajuće koalicije, ali će tada snositi sankcije, jer će biti isključeni iz stranke“, rekao je Dejan Adamović, poverenik SNS-a za opštinu Žabari i dodao da će on početkom naredne nedelje prvi podneti ostavku na funkciju savetnika predsednika opštine. Traju dogovori o najvažnijem finansijskom poslu u ovom delu Srbije.

Žabari

U opštini Žabari SNS ima sedam odborničkih mesta, kao i mesto zamenika predsednika opštine, na kojem je Dragoslav Blagojević. Njihovim izlaskom iz vlasti vladajuća koalicija na čelu sa SPS-om neće biti ugrožena, jer će i dalje imati većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari