– Muzičko bogatstvo Negotinske Krajine čiji je deo pribeležen na CD „Naval Mobo“ mogla je da prepozna i publika u Beogradu na multimedijalnoj promociji ovog nosača zvuka u izdanju Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Naime, audio zapis četrdesetak muzičkih numera Negotinske Krajine posle negotinske promocije predstavljen je i u najznačajnijoj nacionalnoj instituciji za oblast etnologije, Etnološkom muzeju u Beogradu.

„Naval mobo“ je plod višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja melodija i pesama, čiji je izbor za disk, uz recenziju etnomuzikologa Nade Zamfirović, priredio Ratko Rale Milojević, nekadašnji stručni saradnik negotinskog Doma kulture za amatersku delatnost. Kako je to na promociji rekao dr Dimitrije Golemović, na ovakav način zabeleženi materijal nema cenu za buduće istraživače u oblasti etnomuzikologije, te se veruje da će Dom kulture i zbog ozbiljnosti koju nosi festival „Mokranjčevi dani“ i zbog izvorne muzike koja je Mokranjcu bila osnova za stvaranje vrhunskih ostvarenja naći mogućnost da je i ubuduće čuva beleženjem izvornosti na savremenim nosačima zvuka.

Neumorni pregaoci i čuvari izvornosti, koji su učestvovali u stvaranju CD-a „Naval mobo“ – vokalni solisti Milica Nešić-Žuržević, Borka Momčilović i Marija Mardaljević, gajdaš Tomislav Buljigić, Vojislav Stefanović i Dragan Davidović na drombulji, dudučar Dojčin Savić, Sergije Strainović na rikalu i osamdesetogodišnji Spasoje Bulbić na okarini i duduku, oduševili su brojne posetioce ove multimedijalne promocije. Ratku Milojeviću je ovom prilikom posthumno pripala plaketa „Stevana Mokranjca“, za trajni doprinos čuvanju temelja izvornosti u Negotinskoj Krajini, koju je primio njegov unuk Miljan Vukadinović.

Posebna priznanja za saradnju na promociji CD-a „Naval mobo“ Dom kulture „Stevan Mokranjac“ uručio je i Etnografskom muzeju u Beogradu i etnomuzikologu Nadi Zamfirović. Dokumentarni film „Svirala od jedanaest pedalja“ autorke Zdenke Golubović rađen u produkciji nekadašnje RTV Krajina bio je sastavni deo programa u Etnografskom muzeju u Beogradu koji je završen turističkom trpezom i predstavljanjem turističkih potencijala Negotina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari