Preduzeće Hameum iz Prokuplja, koje jedino iz Srbije izvozi burek u zemlje Evropske unije, planira da u toku narednih dana izveze više tona u Nemačku, Holandiju i Švajcarsku. Vlasnik preduzeća Dragiša Milovanović kaže da će uskoro izvesti po pet tona bureka u Švajcarsku i Nemačku, kao i dve tone u Holandiju

Reč je o bureku sa mesom i nadevima od voća i povrća, koji se najpre peče, a zatim duboko zamrzava, jer se na taj način, kako ističu u preduzeću, nakon odmrzavanja ne gubi na kvalitetu. „Naši potrošači u inostranstvu su u najvećem broju naši ljudi koji rade u zemljama EU, ali sve više je i inostranih kupaca – Nemaca, Holanđana i drugih. Naše iskustvo je da ko god je jednom probao naš burek, uvek ga iznova kupuje“, rekao je Milovanović.

Preduzeće je izvoz bureka počelo 2005. godine, uglavnom na tržiste zapadne Evrope, a do sada je izvezlo više desetina tona, iako neusaglašenost propisa Srbije s propisanim standardima EU o kontroli mleka i mlečnih proizvoda još uvek predstavlja problem.

„Najveća je potražnja za burekom koji se pravi sa sirom, međutim naše mlekare još uvek nemaju sertifikat koji omogućava da koristimo sir kojim bi se pravio burek, pa smo zato u prethodnih nekoliko godina uglavnom izvozili manje količine uglavnom praznog bureka i s nadevima od voća i povrća“, objasnio je Milovanović.

On je dodao da je sada rešen problem sa mesom, ali da je ostalo da se usklade propisi o kontroli mleka i mlečnih proizvoda, posle čega će biti moguće izvoziti i do dvadeset tona bureka mesečno u više zemalja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari