Izvršitelji poslali Novosađaninu da plati dug za gas za koji je sud još pre dve godine utvrdio da je nepostojeći 1Foto: Pixabay/Mimzy

Radomir Nikolić iz Novog Sada pre dve godine dokazao je na sudu da nije dužan za gas u sporu sa preduzećem “Novi Sad – Gas”, ali bez obzira na odluke suda, sada je dobio rešenje od izvršitelja da plati za nepostojeće potrošeni gas 277.000 dinara.

Od 2004. godine Nikolić nije potrošač gasa u preduzeću “Novi Sad – Gas”. Brojilo mu je plombirano, gas je odjavio i nije ga trošio. Međutim kako kaže za Danas, greškom preduzeća računi su nastavili da stižu. Na kraju je završio na sudu, tužio ga je „Novi Sad – Gas“. Osnovni sud u Novom Sadu doneo je rešenje da Nikolić nije ništa dužan.

“Punomoćnik tuženog izjavljuje da su provereni navodi tuženog sa prošlog ročišta, te povlači tužbu u ovoj pravnoj stvari”. Sud je utvrdio povlačenje tužbe, a advokat preduzeća “Novi Sad – Gas” izjavio da se na ovo rešenje neće žaliti, zbog čega je ono postalo pravosnažno i izvršno u decembru 2021. godine.

Kako kaže Nikolić, samo iz svoje navike da proverava elektronske oglasne table novosadskih izvršitelja, spasio se gubitka od 3000 evra.

“Vidite kako državna mafija pljačka građane. Zbog mojih prijatelja koji su zavšili kod izvršitelja sa dugovanjima koje nisu imali, pa se posle vijali po sudovima, uvek gledam elektronske oglasne table. Tako sam i video moje rešenje za izvršenje na 277.000 dinara, iako sam na sudu dokazao da nisam dužan. To je njihov način rada, okače rešenje na oglasnu tablu i kad prođe osam dana, a vi to naravno ne vidite, automatski vam legnu na platu ili penziju. Posle vi ponovo dokazujte sve po sudovima i plaćajte advokate. Da nisam proverio tablu bio bih opljačkan”, rekao je Nikolić.

Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli u susret praznicima, pa je požurio da uloži prigovor, kako mu automatski ne bi počeli da skidaju ko zna koliki deo od penzije.

Pretpostavlja da je do ovoga došlo jer je „Novi Sad – Gas“, bez obzira na odluke suda, njegov „dug“ poslao izvršiteljima, a oni su neproveravajući ništa, samo doneli ovo rešenje.

Tako je Nikolić dužan 277.000 dinara na ime glavnog duga za gas, iako mu je na plombiranom brojilu već 20 godina ista brojka, 9.000 je dužan za troškove punomoćnika izvršnog poverioca, 16.600 dinara za trošak izvršnog postupa i dakako, 8.400 dinara za naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje.

U rešenju koje je potpisala kancelarija novosadskog javnog izvršitelja Mirele Smiljanić Ličine piše i da ukoliko Nikolić za osam dana ne plati dug, „određuje se sprovođenje izvršenja plenidbom sredstava sa tekućeg računa izvršnog dužnika“.

„Poslao sam prigovor, rešenje suda i objasnio im o čemu se radi. Državna preduzeća na ovaj način u dogovoru sa izvršiteljima pljačkaju svoje građane, oni su to namerno poslali izvršiteljima, pa ako prođe, da mi legnu na penziju. I jednima i drugima sam rekao da ću da obavestim javnost o svemu. Sada me svi zovu, i izvršitelji i „Novi Sad – Gas“, poručuju da će sve biti rešeno, da to ne važi i da će biti poništeno. Ovo ne radim zbog sebe, nego zbog drugih ljudi, da vide kako lako mogu biti prevareni“, nastavio je Nikolić.

Iz preduzeća „Novi Sad – Gas“ nismo dobili odgovor zašto su ovaj navodni dug poslali izvršiteljima. Sa druge strane, iz izvršiteljske kancelarije koja je poslala rešenje, kažu da je uložen prigovor, da čekaju odgovor suda i preduzeća „Novi Sad – Gas“, te da do razjašnjenja slučaja neće potraživati nikakva sredstva, odnosno neće pleniti novce sa Nikolićevog računa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari