Janković: Prijava jednom policajcu vređa inteligenciju 1Foto: Milorad Đurović

Upravo onaj u Ministarstvu unutrašnjih poslova ko je odlučio da se prijava podnese samo protiv šefa smene neuporedivo je odgovorniji u zločinačkom poduhvatu i udruživanju radi rušenja pravne države od čoveka kojeg je rešio da žrtvuje…

… kaže za Danas Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, komentarišući činjenicu da je nekoliko dana pre druge godišnjice rušenja u Hercegovačkoj MUP podneo krivičnu prijavu protiv dežurnog policijskog službenika Gorana Stamenkovića zbog sumnji da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

– Šef smene nesporno snosi deo odgovornosti, kao i svako u državnoj službi ko se nije pobunio protiv nezakonitog naloga, ali svaliti krivicu na njega nastavak je vređanja inteligencije građana i gaženja vladavine prava u Srbiji – navodi Janković, koji je u vreme rušenja u Savamali obavljao funkciju Zaštitnika građana.

Upravo je institucija na čijem čelu je bio Janković dve nedelje nakon incidenta objavila izveštaj u kojem je, između ostalog, stajalo da Policijska uprava za grad Beograd nije blagovremeno i efikasno postupala po prijavama građana dok je organizovana grupa uniformisanih, opremljenih i maskiranih lica, činila niz dela protiv prava građana na slobodu i bezbednost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i imovinu.

„Navedeni propusti u radu organa i službenika Policije nisu rezultat propusta pojedinca, već su očigledno organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga“, stoji u izveštaju Zaštitnika građana.

Za razliku od ove institucije, tužilaštvo koje je zaduženo za istragu zločina, još uvek nije podiglo optužnicu povodom ovog slučaja. To ipak ne znači da se sudovi nisu uopšte bavili Savamalom. Naime, pred Višim sudom u Beogradu trenutno se vodi parnica po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića. Ministar policije zahteva odštetu od sociološkinje Vesne Pešić i portala Peščanik zbog teksta koji je Pešićeva pisala, a koji se upravo bavio rušenjem u Hercegovačkoj. Branilac Vesne Pešić, advokat Vladimir Gajić kaže za Danas da se istraga zločina u Savamali i ne vodi.

– Sve što su policija i tužilaštvo uradili za ove dve godine, uključujući i podnošenje prijave protiv dežurnog policijskog službenika, samo je zamazivanje očiju javnosti, zarad nekog budućeg izveštaja Evropske komisije – kaže Gajić.

Prema njegovim rečima, nemoguće je iz lanca komande izvući dežurnog policijskog službenika, a ignorisati sve one koji se nalaze iznad.

– Taj policijski službenik, kao i fantomi koji su rušili te noći su irelevantni u celom slučaju. Treba otkriti nalogodavce, a to se neće dogoditi dok ne dođe do promene vlasti – ističe Gajić.

Nalog za rušenjem u Hercegovačkoj, dodaje on, nije došao ni od gradonačelnika Siniše Malog, ni od ministra policije Nebojše Stefanovića, već od „čoveka koji o svemu u Srbiji odlučuje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, podsećanja radi, u junu 2016. godine rekao da su rušenje u Savamali organizovali najviši čelnici gradske vlasti u Beogradu.

„Siguran sam da njihov motiv nije bio loš, čistili su, čisteći nešto od kriminalaca koji su zloupotrebili taj deo, ali to ne sme tako da se radi“, naveo je tom prilikom Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari