Javnim novcem prave "Vučićev Beograd" 1Foto: Aleksandar Roknić

Potpuno je besmisleno da se za radove na Savskom trgu, poput popločavanja ili izgradnje spomenika Stefanu Nemanji, angažuju stranci, a sve se to radi kako bi vlast napravila Beograd po svojoj meri, smatraju sagovornici Danasa povodom informacije da su na međunarodnom konkursu projekat za uređenje pešačkog parka na Savskom trgu dobile arhitekte uz Španije, a ne iz Srbije.

Arhitekta Dragoljub Bakić je takav potez gradskih vlasti ocenio kao „apsolutnu besmislicu i nepotrebno trošenje novca“, jer je, kako je istakao, taj projekat mogao da uradi bilo koji student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Gradske vlasti su raspisale dva konkursa za uređenje Savskog trga. Na prvom konkursu pobedio je beogradski arhitekta Petar Arsić i da je tada planiran spomenik Stefanu Nemanji od 14 metara visine.

– Međutim, bez ikakvog obrazloženja taj konkurs je poništen, a objavljen je međunarodni konkurs na kojem je Nemanja ‘porastao’ na 28 metara, a uređenje parka dobila su dvojica starijih španskih arhitekata, rekao je Bakić.

On za Danas ukazuje da je trg potpuno definisan – ima železničku stanicu, poštu, bolnicu, polukrug zgrada gde je bivši bioskop „Partizan“, te izmeštenu tramvajsku liniju koja umesto pravo ide iz Savske ulice u Karađorđevu i pravi polukrug.

– Kada gledate na slici, taj pešački trg izgleda lepo, nemam ništa protiv kako je uređen, jedino što će biti prazan, bez pešaka. Dok bude interesantan spomenik Stefanu Nemanji biće pešaka, posle toga ih tu više neće biti. Takođe, mislim da je besmisleno tu raditi pešački trg. Biće loše saobraćajno rešenje, jer će približiti dve raskrsnice na Nemanjinoj ulici, znači od Savskog trga do Sarajevske ulice je vrlo mali razmak, pogotovo kada ubacite tramvaje koji sada skreću u polukrug, pa dolaze iz Nemanjine, Savske i Karađorđeve ulice. To će da bude saobraćajno čvorište. Sigurno će se napraviti saobraćajni haos. Tu gde se Nemanjina ulica sastavlja sa Savskim trgom biće saobraćajni čep. Nisu rešili saobraćaj nego su ga iskomplikovali – objašnjava Bakić za Danas.

Javnim novcem prave "Vučićev Beograd" 2

Mila Popović iz Stranke slobode i pravde, ističe za Danas da Goran Vesić i Aleksandar Vučić žele da promene izgled Beograda i da od njega naprave grad po svojoj meri.

– Zato smo svedoci pravljenja Abu Dabija pored Save sa sve šoping molom, ukidanjem železničke stanice, izmeštanjem decenijske trase metroa. Jedna pogrešna odluka vuče drugu, a cenu plaća Beograd koji nestaje pred našim očima – ukazuje Popović. I ona smatra da je besmislena odluka da izgled Savskog trga odrede Španci, a ne domaće arhitekte.

– Zato, između ostalog, imamo i odluku da se poruši spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1991-1999. koji je bio podignut na Savskom trgu – ukazuje Popović.

Rade Veljanovski, odbornik u Skupštini Grada iz redova Građanskog demokratskog foruma i penzionisani profesor Fakulteta političkih nauka, ističe za Danas da postoji očigledna tendencija da ljudi koji donose važne odluke „to čine onako kako njima odgovara, netransparentno i mimo javnosti, pa čak i mimo samih institucija“.

– Ja kao odbornik nisam imao prilike da o tome dobijem pravu informaciju, a kamoli da odlučujem. Potpuno je besmisleno da se za radove poput popločavanja Savskog trga ili izgradnju spomenika Stefanu Nemanji angažuju stranci. Ne možemo da tvrdimo, s jedne strane, da smo mi zemlja koja je u usponu i razvoju, a s druge da stalno ignorišemo sopstvene stručnjake. A to traženje usluga od stranaca ostavlja prostor za korupciju, da se skriveno i netransparentno troši novac građana Srbije – ukazuje Veljanovski.

Bez odgovora

Redakcija Danasa poslala je gradskim vlastima molbu za komentar od glavnog urbaniste Marka Stojčiča povodom izjave arhitekte Dragoljuba Bakića da je „besmisleno“ to što su na međunarodnom konkursu projekat za uređenje pešačkog parka na Savskom trgu dobile arhitekte uz Španije, a ne iz Srbije, kao i objašnjenje zašto je objavljen međunarodni konkurs i poništen prvi na kojem je pobedio arhitekta Arsić. Nažalost, odgovor nismo dobili do zaključenja ovog našeg izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari