Jedan dug za struju, a četiri izvršitelja: Kako Danilo iz Zrenjanina umesto 15.000 dinara mora da plati 94.000 1danilo popović

Šta sve može da vam se dogodi ako na vreme ne platite račun za struju, pa Elektrodistribucija zbog toga angažuje javne izvršitelje, govori slučaj Danila Popovića iz Banatskog Despotovca, sela u blizini Zrenjanina.

– Za dug od 15. 000 dinara “nakačilo “ mi se troje, a sad i četvrti sudski izvršitelj. Pokušavam da platim dugovanje, ali sve što uplatim ode na tužbe. Ja ovako struju nikad neću isplatiti“, tvrdi čitalac Danasa Danilo Popović.

Prema njegovim rečima, nije zaposlen, radi u sezoni, kad ima posla. Zimi ne radi i tih meseci mu se nakupe računi za struju.

– Tako sam prošle zime napravio dug od 15.000 dinara. I onda kreće moja agonija. Prvo dobijem dopis od jednog izvršitelja, počinjem da plaćam ali onda stiže drugi, pa treći izvršitelj. Otišao sam u Elektrodistribuciju Zrenjanin. Tamo su me u pravnoj službi posavetovali kako da uplatim dug za struju i mislio sam da je mojim mukama došao kraj. Kad posle dva dana, dobijam dopis četvrtog izvršitelja. Sa jednim sam se izvršiteljem dogovorio da ono što njemu pripada plaćam na posebnu uplatnicu u ratama. Ali, ni to mi ne pomaže. Dosada sam isplatio 67.000 dinara, a dužan sam još 27 000. Ja ovako nikad struju neću isplatiti – kaže Danilo Popović.

Kako izgleda ta naplata starog duga, koji je već u postupku izvršenja, pokušali smo da saznamo od jednog od četvoro izvršitelja, u ovom slučaju i u zrenjaninskoj Elektrodistribuciji.

Izvršitelj je na početku razgovora imao vremena, a posle pitanja, stvorila mu se gužva pa nas je uputio na kancelariju u kojoj se niko nije javljao.

U „Elektrodistribuciji“ u Zrenjaninu kažu za Danas Popovićev slučaj nije usamljen i objašnjavaju proceduru.

-Izvršitelje za naplatu dugovanja angažujemo od 2014. godine. Dužnike prvo opominjemo, a ukoliko se dug ne izmiri u roku od mesec dana, šaljemo izvršiteljima. Oni su po zakonu dužni da da pismeno obaveste dužnika o tome šta će preduzeti. Prema našim saznanjima, dužnici ne žele da prime rešenje misleći da time ne počinju sve radnje izvršenja – navode u „Elektrodistribuciji“.

Prema njihovim rečima, kada izvršitelj donese rešenje o izvršenju, kreće naplata.

– U međuvremenu, u većini slučajeva, dužnici počinju da plaćaju izvršenje, ali zanemaruju redovne račune. Za koje opet dobijaju opomene i izvršitelje. Ukoliko na računu, koji uplaćuju, na našoj uplatnici izričito ne naznače za koji mesec plaćaju, uplaćeni iznos odlazi na namirenje starog duga, na koji je obračunata i kamata. Naravno, javni izvršitelji imaju svoju tarifu, zakonski određenu. Priča neće biti završena dok se na namiri celokupan dug i za struju i za postupak – rekli su nam na posletku oni.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari