Karleuša nije jedina: Koje još javne ličnosti su dobijale sponzorstva od Telekoma? 1foto Mirjana Stevanović Danas

Vest da je Telekom Srbija sponzorisao novi projekat pevačice Jelene Karleuše nije mnogo iznenadio javnost, s obzirom na to da ta državna kompanija već godinama finansira brojne estradne i druge javne ličnosti koje, s druge strane, u medijima jasno podržavaju stranku na vlasti.

Kako ističu sagovornici Danasa, druga po veličini nacionalna kompanija služi kao neka vrsta protočnog bojlera, preko kog se novcem građana Srbije finansira podrška režimu Aleksandra Vučića, dok se sama zadužuje kako bi isplatila svoje obaveze.

Na platnom spisku Telekoma, kako su prenosili mediji, proteklih godina našlo se više javnih ličnosti različitih profila, a ekonomista Danilo Šuković kaže da je to skandalozan vid korupcije koji za cilj ima dobijanje političke podrške.

– To je svojevrstan vid korupcije gde se novac građana daje za subkulturu, što je prvo zlo, a zauzvrat vlast dobija neku bednu političku podršku. To je stvarno nešto što ovo društvo može samo da upropasti, ništa drugo, kaže Šuković. Sa druge strane, državna kompanija i javni resursi se uništavaju, navodi on.

– Ali, ko vas za to pita. Da se novac građana koristi u tako jednu nakaradnu svrhu, jer ta dama (Jelena Karleuša) ima negativan uticaj na omladinu i kulturu u Srbiji uopšte, i to je po meni „duplo golo“. To je jako loše i nedopustivo. Ali nažalost, u jednoj zemlji u kojoj su institucije takve kakve su, sve to može da prođe i mi sada možemo samo da ukažemo na to i tu se sve završava. Za mene je to skandalozno sa kog god aspekta pogledate, kosi se sa zdravim razumom i poražavajuće za celu Srbiju, zaključuje Šuković.

Poslanik Narodni pokret Srbije Đorđe Stanković, koji je u Parlamentu i izneo podatak da je Karleušin poslednji album uz još neke projekte isplaćen do maja ove godine sa 450.000 evra, a da joj je obećan još milion, ističe da je tako režim našao način da plati „botovanje“ poznatih ličnosti.

– Aca Lukas je prošle godine dobio 300.000 evra za neki svoj projekat, i to neposredno pre nego što je gostovao u Hit Tvitu i u toj emisiji vređao novinarku Žaklinu Tatalović. Stiče se utisak da im je bukvalno napisano šta treba da kažu u gostovanjima. nakon toga i Jelena Karleuša je dobila novac za album i vrlo slično radila. U međuvremenu, Željko Joksimović, koji je između ostalog i producent, za Tanjug televiziju je dobio od države godišnji ugovor na šest miliona evra, koji je potpisao na pet godina, što znači da će dobiti oko 30 miliona evra ukupno. Joksimović, koji se inače ne izjašnjava previše, ali je jasno na kojoj je strani, na društvenim mrežama je podržao miting pristalica SNS i pozivao na njega. Tu su još i estradne zvezde, koje ne rade tu vrstu botovanja, primera radi, imate Milicu Pavlović koja je praktično prijatelj kuće Vučić, a koja je dobila novac od Telekoma za snimanje albuma, ali to nije ni krila, navodi Stanković.

On napominje da se telekom koristi za prenošenje novca podobnim ličnostima, kada to država ne može direktno da uradi.

– Telekom može da sponzoriše sve i svašta, i na taj način je vlast rešila kako da finansira javne ličnosti koje će za uzvrat da je podržavaju, napominje Stanković.

Međutim, „podrška“ Telekoma ne završava se kod javnih ličnosti koje bi mogle da imaju uticaj na svoje pratioce ili obožavaoce, već su pretenzije da se kontroliše što veći udeo medija na domaćoj sceni.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić iznela je ranije informacije da je Telekom, između ostalih, sa više desetina hiljada evra finansirao Dragana j. Vučićevića i svojevremeno otvaranje njegove nove Informer televizije.

– Ekskluzivno imam saznanja i da je glavni finansijer ove nove Informer televizije, a ko bi dugi bio nego državna kompanija Telekom Srbija, pošto je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić već viđen kako obilazi prostorije te nazovi televizije na adresi Bulevar Peke Dapčevića. Dakle oni se više i ne kriju kako novac svih građana daju svojim medijskim tajkunima da građanima prete, proganjaju ih, huškaju, a Vučića predstavljaju kao jedini izbor, navela je tada Tepić.

Ona je podsetila da je pare svih građana direktor Telekoma Vladimir Lučić već „nemilice trošio i na ostale poslušničke režimske medije, „Kurir i sitnog privrednika Igora Žeželja, a kome je 2018. napunio džepove da postane vlasnik i tabloida Kurir i Kurir televizije, kao i još mnogo miliona evra za Žeželjeve serije“.

Milione je, prema rečima Tepić, Lučić iz Telekoma dao i za televizije K1, Tanjug, pa čak i Blic, tako da bi, osim za „čerupanje“ budžeta trebalo da odgovara i za nedozvoljeni uticaj na medijsku scenu Srbije.

– U ugovoru koji imam stoji i da je Telekom dao 38 miliona evra državnih para za fiktivni posao Igoru Žeželju, što mu je omogućilo da od malog privrednika postane multimilioner. Telekom mu je tim novcem omogućio da kupi tabloid Kurir koji je od tada objavio najmanje stotinu naslovnih strana sa manipulacijama i dezinformacijama o kritičarima režima, a o Aleksandru Vučiću, u proseku svakog drugog dana, naslovnice samo u pozitivnom ili neutralnom kontekstu, naravno, objavila je tada Tepić.

Ona je dodala da je Vučićev kadar prezadužio Telekom i „pojeo njegovu vrednost“, a zloupotrebom omogućili kupovinu tabloida, televizije Prva i B92.

„Sada smo otkrili nešto još gore – kako je Vučić plaćao porodicu Mila Đukanovića, kako je plaćao Bebu Popovića, kako je nagrađivao kuma direktora BIA Bratislava Gašića. Otkrili smo i koliko se miliona isplaćivalo na lažne i fiktivne ugovore i da lažni opozicionar Žika Gojković, predsednik POKS-a, i dalje je na kazanu Vučićevom“, navela je Tepić. Plaćan je, dodala je ona i jedan od najbližih saradnika Vučića, Beba Popović.

– Izdaci za Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, najbližeg saradnika Vučića, mesečne apanaže u početku su bile 3.300 evra 2017. a onda 6.000 evra mesečno u poslednjim mesecima 2021. godine. Ukupno je dato 407.000 evra, rekla je Tepić.

Ova najuspešnija firma u Srbiji prinuđena je, kako navodi ona, da pozajmljuje novac kako bi isplatila zarade svojim zaposlenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari