Jelena Zoric o odlikovanju predsednika: Poštujem institucije, one ne poštuju novinare 1Foto: Beta/Milan Obradović

Novinarka N1 Jelena Zorić, rekla je u intervjuu za Nova.rs da je uzimanjem medalje, potpuno ličnom odlukom, svesno založila sopstveni profesionalni kredibilitet, kako bih pokazala da kao nezavisni novinar ne donosi političke odluke i ponovila da poštuje institucije države Srbije.

Zorić je pre tri dana dobila državno odlikovanje povodom Dana državnosti – Srebrnu medalju za posebne zasluge, koju joj je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što je izazvalo burne i prilično oprečne reakcije.

Iako je nesumnjivo da Jelena Zorić priznanje za svoj rad zaslužuje, deo javnosti ocenjuje da ga nije trebalo primiti iz ruku aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok drugi deo odluku Jelene Zorić podržava i ocenjuje je kao hrabru, piše Nova.rs.

Odgovarajući na pitanje kako se oseća nakon svega, novinarka N1 je istakla  da je ona javna ličnost, i da  publika ima pravo da je i kritikuje i hvali. Kad joj na trenutak zasmeta, salva kritika, Zorić navodi da prekoreva samu sebe da tim osećanjima ne sme da se prepusti. Kao novinar zalaže se za slobodu govora i kaže da nema pravo da drugima zamera kada joj upućuju reči koje su čak i na granici uvredljivosti.

Jelena Zorić je navela da  je primanjem medalje dokazala  da poštuje institucije i da se oduvek kao novinar, zalagala za poštovanje institucija, te u svojim prilozima najčešće ističe kao problematično kada funkcioneri i predstavnici vlasti ne poštuju institucije. Ona je istakla da je na ličnom primeru želela da pokaže da poštuje institucije, kako bi i ubuduće imala pravo da im ukazuje na propuste i zloupotrebe.

Jer kako je napomenula svakodnevno trpi napade, kao i sve njene kolege u nezavisnim medijima i to upravo od predstavnika vlasti…

– Nazivaju nas domaćim izdajnicima, stranim plaćenicima… Sklapaju se ugovori između državnih i privatnih kompanija kako bi se ugasila i televizija N1 na kojoj i sama radim. Nazivaju nas opozicionim medijima i novinarima… Ja znam šta sam, znam i u koliko slobodnom mediju radim, te nemam problem da ispred bilo koga, pa i predsednika države stanem kao novinar i to isključivo kao novinar, rekla je Zorić.

Prema njenim rečima, uzimanjem medalje, potpuno ličnom odlukom,  svesno je založila sopstveni profesionalni kredibilitet kako bi pokazala da kao nezavisni novinar ne donosi političke odluke.

Zorić je istakla da ona nije političar, niti aktivista, već da je nezavisni novinar, i da zbog toga daje sebi slobodu da istražuje najosetljivije teme iz domena kriminala, koji se neretko prepliću sa politikom, ali da nema slobodu da u javnom prostoru donosi odluke koje su povezane sa njenim ličnim političkim opredeljenjima.

Na pitanje da li je izneneđuju postupci vlasti, poput vanredene konferencije premijerke Srbije u kojoj je optužila N1 da ruši plan vakcinacije i to samo dan nakon dobijanja priznanja, Zorić je odgovorila da je ne iznenenađuju. Kako navodi, njena kuća N1 izložena je višegodišnjim napadima od strane najviših predstavnika vlasti i ti udari su sve jači.

-Predsednici Vlade sam bez ustručavanja rekla da je sa novinarima TV N1 nedopustivo da razgovara kao sa političkim protivnicma i da fabrikuje aferu kako bi narušila ugled televizije N1. Upravo to što sam dobila medalju za Dan državnosti daje mi još veći kredibilitet da ne dopustim premijerki da proizvede još jedan spin u nizu protiv slobodnih i nezavisnih medija. Oni su na ovom svom primeru pokazali da ne poštuju novinare i da dodelom ordena nisu promenili svoje ponašanje, istakla je Zorić.

Novinarka N1 rekla je odgovarajući na pitanje, da li je očekivala da će pojedinci ovo probati da iskoriste kako bi je diskreditovali, da kad „Kada niste ničiji, odnosno, kada ste nezavisan novinar, svesno rizikujete da ostanete sami na vetrometini. Ipak, nisam ostala sama, svi koji su svesni odgovornosti koju novinarstvo sa sobom nosi, imaju razumevanja za moju odluku.“

Prema njenim rečima kolege novinari, iz drugih redakcija, znaju da se nikada nije čula telefonom sa aktuelnim predsednikom Vučićem i da se na dodeli medalje prvi put srela sa njim, van zvanične konferencije za štampu.

– Susret je trajao koliko i momenat uručivanja ordena i bio je vidljiv svima. Moja profesionalna nekompromitujuća prošlost i sve ono što ću uraditi u novinarstvu u budućnosti, daju mi snagu da ne strahujem pred pokušajima diskreditacije. Ponosna sam na to što gledaoci ne znaju za koga sam privatno politički opredeljena, čak ne znaju ni da li izlazim na glasanje i glasam li uopšte za ikoga. Kojim političkim opcijama sam privatno naklonjena čuvam kao svoju najveću tajnu. Razlog za to je upravo borba da ostanem nezavisan novinar“, rekla je Zorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari