Jeleni iz Vojvodine stigli su na Zlatibor: Sada ih je preko 20 na toj planini (FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

Prethodnih dana je na Zlatibor stiglo još osam jelena iz vojvođanskih lovišta, odnosno 24 za poslednjih godinu dana. Otkako je počelo naseljavanje tih životinja, u poslednje dve godine, iz više lovišta na Zlatibor su stigla ukupno 43 jelena.

Reč je o projektu Uprave za šume, koji sprovode udruženja i nacionalni parkovi, a Lovačko udruženje „Zlatibor“ iz Čajetine učestvuje u segmentu naseljavanja jelena na području od Kopaonika do Tare.

-Prošle godine, naše lovište je imalo i jedno mladunče, koje je na svet došlo u karantinu – kaže za Danas Milun Melović iz stručne službe Lovačkog udruženja Zlatibor.

Kada jeleni u novu sredinu stignu iz prethodnog lovišta, prvo borave u ograđenom prostoru, odnosno karantinu, nakon čega se početkom leta puštaju na slobodu.

Jeleni iz Vojvodine stigli su na Zlatibor: Sada ih je preko 20 na toj planini (FOTO) 2
Foto: Privatna arhiva

-Karantin je važan, jer dolaze iz krda koje je razbijeno, a ovde ga ponovo formiraju. Dobra adaptacija u prirodi je izvesna, jer je reč o divljim životinjama – objašnjava Melović.

Jeleni koji sada naseljavaju Zlatibor, u ovaj deo Srbije stigli su iz Vršačkog brega i Plavne, a ideja nije da ostanu samo na području u koje su dovedeni, već da se u prirodu vrati vrsta koja je nestala pod uticajem čoveka.

Njima neće biti naseljena samo lovišta, već i nacionalni parkovi i prostori u kojima je lov zabranjen.

Jeleni iz Vojvodine stigli su na Zlatibor: Sada ih je preko 20 na toj planini (FOTO) 3
Foto: Privatna arhiva

Milun Melović je ovih dana jedini koji sa tim životinjama ima kontakt i to kako bi im obezbedio hranu.

– Sve je pokriveno kamerama, koje pratim. Bitno je da ne naviknu na ljude. To nisu pripitomljene životinje. Prethodno su živele u prirodi ili velikim lovištima, a uskoro će se tamo i vratiti – objašnjava ovaj stručnjak.

Jeleni iz Vojvodine stigli su na Zlatibor: Sada ih je preko 20 na toj planini (FOTO) 4
Foto: Privatna arhiva

Košute koje čekaju mlade,  teliće se u ograđenom prostoru, ali će biti puštene na potpunu slobodu dvadesetak dana kasnije.

-Ipak, one će se same vraćati u karantin, zbog svojih mladunaca. Sa druge strane, da su puštene čim su došle, do sada su mogle otići i 50 kilometara dalje – priča naš sagovornik.

Jeleni iz Vojvodine stigli su na Zlatibor: Sada ih je preko 20 na toj planini (FOTO) 5
Foto: Privatna arhiva

Podaci o jelenima koji su na Zlatibor stigli prošle godine, pokazuju da su neki od njih već stigli do Štrpca, a poznavaoci njihovog ponašanja kažu da će određeni broj sigurno preći u Bosnu i Hercegovinu. Ideja je da se svi oni u prirodi susretnu, mešaju i nastave da uobičajeno žive na ovom prostoru.

Jeleni iz Vojvodine stigli su na Zlatibor: Sada ih je preko 20 na toj planini (FOTO) 6
Foto: Privatna arhiva

Izvesno je da će imati sve što im je potrebno, a od predatora već znaju da se čuvaju. Osim toga, ljubitelje ovih divljih, ali nežnih životinja, raduje što će vremenom ponovo imati priliku da ih sretnu u prirodi, na seoskim, planinskim, šumskim putevima.

-Sada to zvuči čudno, jer su se ljudi odvikli, kao što im je neobično da vide lisicu, ali u narednim godinama, zaista ćemo moći da sretnemo jelene u svom okruženju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari