– Prošle subote odigrano je poslednje kolo Omladinske fudbalske lige Regiona Zapadne Srbije. Pobedom u Kraljevu nad Kraljevo Hajdukom od 3 : 0, mladi fudbaleri Novog Pazara obezbedili su igranje dve najvažnije utakmice u sezoni.

Osim tri boda, golovi Bektaševića, Selimovića i Suljevića doneli su i overenu vizu za susrete sa šabačkom Mačvom. Bolji iz tog dvomeča od ovog leta igraće najkvalitetniju ligu Srbije. Posle šabačkih 1 : 1, niko ne dovodi u pitanje novi podvig.

Omladinci Novog Pazara jesenji deo sezone završili su kao treći sa zaostatkom od tri boda u odnosu na vodeće ekipe Javor i užičku Slobodu. U tom periodu tim je predvodio Ismet Ugljanin. U januaru dolazi do smene na mestu trenera. Ekipu je preuzeo 32- godišnji Enes Reč, bivši dugogodišnji fudbaler Novog Pazara i Belasice iz Strumice. Na kraju prvenstvene trke Novopazarci su drugoplasirane Ivanjičane ostavili iza sebe čitavih pet bodova. Tako se Enesu Reču pružila jedinstvena prilika da uđe u istoriju novopazarskog fudbala, i postane prvi trener koji će se sa omladincima juriti bodove u mečevima sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Vojvodinom… Posle prve baraž utakmice, odigrane u sredu u Šapcu, šansa da se nešto tako veliko ostvari više su nego realne.

Po razlici u bodovima između prvog i drugog reklo bi se da se do naslova prvaka stiglo prilično lako. Međutim, bilo je iskušenja kroz koja se moralo proći?

-Samo mi znamo kroz šta smo sve prošli u prethodnih 15 kola. Start nije bio dobar. Odigrali smo nerešeno na svom stadionu sa Metalcem iz Kraljeva. Od tog trenutka ređali smo samo pobede. To je bio i jedini način da se dođe do dva baraž susreta. Šta sve nismo doživeli tokom utakmice u Lučanima. Bili smo na meti glavnog sudije, koji nam je iz samo njemu poznatih razloga isključio trojicu fudbalera. Naš veliki kvalitet je što imamo individualce koji su u svakom trenutku spremni da se izdignu. U pomenutom susretu to je bio desnokrilni napadač Kačar. Njegovim golom smo, i pored toga što smo imali osmoricu fudbalera na terenu, osvojili možda i ključne bodove. Potpuno drugačija je bila utakmica sa Arsenalom u Kragujevcu. Sudija nam nije bio protivnik, ali jesu naši direktni takmaci za naslov prvaka. Sve su učinili da Kragujevčani dođu do pobede. Jedino nisu mogli da utiču na odvijanje situacije na terenu. Prvo poluvreme završeno je bez golova. U tako naelektrisanoj atmosferi doneo sam odluku da ekipa tokom pauze ostane na terenu. Verovao sam da će i ovom prilikom neki pojedinac iskočiti u prvi plan. To se i dogodilo. U trenutku kada je dosuđen slobodan udarac za nas brzo sam reagovao, u maniru košarkaškog trenera. Poznato je da Suljević u našoj ekipi važi za jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca. Tu utakmicu zbog povrede nije započeo kao starter. Osetio sam da je to pozicija koja je idealna za njega. Ušao je, opalio po lopti sa nekih 25 metara i pogodio mesto gde golman nije mogao da reaguje. Bila je to jedna od najtežih, ali i najslađe ostvarenih pobeda ove generacije fudbalera.

U okršajima sa direktnim konkurentima za titulu takođe su ostvarene pobede?

-Posle pobeda nad Javorom u Ivanjici i užičkom Slobodom u Novom Pazaru bilo bi krajnje nepravedno da nismo završili takmičenje kao šampioni lige. U prethodna tri meseca ova ekipa zabeležila je 13 pobeda, dva puta igrala nerešeno i nijedanput nije poražena. Pored nespornog kvaliteta, istakao bih da je ovako dobar rezultat posledica izvanredne discipline koja je vladala u ekipi. Tom elementu smo posvetili mnogo vremena u radu tokom pripremnog perioda, i na kraju se pokazalo da je to bio ključ našeg uspeha. Sezonu su izneli oni fudbaleri koji su svojim ponašanjem i znanjem zaslužili mesto u ekipi. Nije bilo mesta, što je ranije bio čest slučaj, da igraju oni koji ne ispunjavaju ova dva kriterijuma. Nastupali su samo najbolji, zato smo i stigli ovako daleko. U prvi tim vratio sam Selimovića i Kačara, koji nisu igrali u jesenjem delu prvenstva. Bili su među najboljim pojedincima u timu. Moram i ovo da kažem, prilikom preuzimanja ekipe postavio sam sebi najviši mogući cilj. Zanimalo me je samo osvajanje prvog mesta u ligi i povremeno uskakanje naših najboljih fudbalera u prvi tim Novog Pazara. Sad kad se okrenem iza sebe čini mi se da smo postigli i više od zacrtanog. Pojedinci su već imali debi u prvoligaškoj seniorskoj konkurenciji. Na utakmici sa Banatom Selimović je dosta dobro odigrao 15 poslednjih minuta meča. Na tom susretu svoju šansu sa klupe čekao je i Muamer Mekić. U Inđiji su prvu priliku da za igraju za prvi tim imali Kadrić i Suljević. U nedelju na utakmici sa Radničkim uvodne seniorske minute iskoristili su golman Emir Alić, Vahid Bogućanin i Haris Džanković. Mislim da su svi pokazali da se na njih u narednoj godini mora najozbiljnije računati.

Poslednja prepreka koju bi trebalo savladati na putu ka Omladinskoj ligi Srbije zove se Mačva. Ko po Vama ima prednost u tim susretima?

– Šanse su i dalje podjednake, bez obzira što smo u Šapcu odigrali 1 : 1. Mačva je pre susreta sa nama imala predkvalifikacioni duel sa Smederevom iz kojeg je izašla kao pobednik. O protivniku sam prikupio dosta informacija preko prijatelja, pre svega nekadašnjeg fudbalera Novog Pazara, a sada Mačve Tajdića. Znao sam da imaju nešto nižu odbrambenu liniju, da nisu toliko agresivni na sredini terena. To su prednosti koje je trebalo da iskoristimo, i u tome smo bili uspešni u prvoj utakmici. Potrudićemo se da sutra u Novom Pazaru pobedom ostvarimo ono što nijednoj generaciji novopazarskih omladinaca nije pošlo za rukom.

Šta bi eventualni plasman u najjaču omladinsku ligu doneo fudbalskom Novom Pazaru?

-Na dobitku bi bili svi, dečaci, publika, a najviše prvi tim. Zašto neki od fudbalera ne bi istovremeno igrali i za mladi, i za prvi tim, kao što je to bio slučaj u poslednjih nekoliko kola ovogodišnjeg prvenstva Prve lige. Gledao sam nedavno utakmicu Prve lige, Sloga Kraljevo : Bežanija. Na toj utakmici najbolji utisak ostavio je levokrilni napadač domaćih Radović. Prekomandovan je iz omladinske ekipe da bi odigrao jedan od najvažnijih mečeva svog tima u borbi za opstanak. Ukoliko se plasiramo u ligu, mislim da bi to mogao da bude recept koga se ne bi trebalo odricati ni u FK Novi Pazar.

Pretpostavimo da iz baraža izađete kao pobednici. S kojim snagama bi igrali u Omladinskoj ligi Srbije, jer ovi dečaci zbog viška godina ne bi imali pravo nastupa?

-To jeste veliki problem. Postoje naznake da će biti omogućeno igranje trojice fudbalera rođenih 1991. godine, kao i da se dozvoli nastup svima koji su 1992. godište. Mišljenja sam da jedan takav sastav ne bi bio plasiran niže od petog mesta u ligi. Ako budemo igrali isključivo sa 1993. godištem to bi nam stvorilo mnogo problema. Međutim, mesto na tabeli u jednoj takvoj ligi najmanje je bitno.

Omladinska liga Srbije izazov je i za trenera?

-Trenirao sam pionire Novog Pazara, a kratko vreme i zonaša Jošanicu. Na početku sam trenerske karijere, iza sebe imam već neka pozitivna i negativna iskustva. Negativna se odnose na rad sa seniorima. Teško je raditi sa nezadovoljnim pojedincima, koji samo čekaju priliku da dobiju ponudu od kluba koji će ispuniti neke njihove zahteve. To je bio slučaj sa Jošanicom. Tokom priprema uigravaš jedan tim, a pred početak takmičenja nastupaš sa potpuno drugom ekipom. Kod mlađih selekcija sa takvom vrstom problema ne možete da se susretnete. Svestan sam da liga u čijem sastavu su naši najbolji klubovi mnogo utiče i na afirmaciju trenera. U ovoj priči ipak su najvažniji mladi igrači. U poslednje vreme na meti fudbalskih menadžera su isključivo dvadesetogodišnjaci i mlađi. Ako ste tek prevalili dvadesetu godinu života vi više niste pod njihovom lupom. Nije nevažno i to što bi u slučaju pobede nad Mačvom gro utakmica igrali u Beogradu.

Decenijama se govorilo da uprava FK Novi Pazar nije zainteresovana da ima omladinski tim u najkvalitetnijem rangu zbog visokih troškova takmičenja?

-Ne znam kako je bilo ranije. Ova uprava sa Džemailom Plojovićem je u potpunosti okrenuta ovom timu. Obezbedila nam je sve što je potrebno za normalan život i rad ekipe. Na svako gostovanje idemo rasterećeni svih sporednih stvari. Između ostalog i to je doprinelo seriji dobrih rezultata ovog proleća. Cilj nam je isti. Iskreno se nadam da ćemo se po završetku sutrašnje utakmice svi zajedno radovati.

Da li su svi fudbaleri spremni za sutrašnju utakmicu, najvažniju u njihovim dosadašnjim karijerama?

-Nema rovitih, nema požutelih. Postoji samo velika želja da se na najefektniji način kruniše jedna odlična sezona. Podrška publike biće nam od velikog značaja. Nadam se da će na stadionu biti posetilaca koliko i na utakmicama najboljih fudbalera Novog Pazara.

Prva baraž utakmica

Mačva : Novi Pazar 1 : 1 ( 1 : 1 ). Strelac za Novi Pazar- Kačar Novi Pazar- Alić, Kačar, Holić, Bogućanin, Muratović, Džanković, Bektašević, Kadrić, Mekić, Selimović, Suljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari