Jovanović: Čak i kriminalci poštuju istinu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Uzbunjivač Milenko Jovanović, koji se, braneći profesionalni integritet, a time i javni interes, usprotivio odluci direktora Agencije za zaštitu životne sredine da se bez odobrenja stručnjaka menjaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha nakon čega je dobio otkaz, dobitnik je Crtinog priznanja „Hrabri glas“ za 2021. godinu, saopšteno je iz Crte.

Priznanje „Hrabri glas“ Crta dodeljuje za građansku hrabrost i aktivizam kako bi pružila podršku pojedincima i organizacijima, koje ne odustaju od borbe za javni interes, i u doba opšte apatije i nepoverenja idu napred i primerom pokazuju da su promene moguće.

Kao načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Jovanović je javno ukazivao na ključnu promenu u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha, koja je dovela do toga da se izuzetno zagađen vazduh predstavlja samo kao zagađen. Zbog toga je, iako nikad nije bio disciplinski kažnjavan, u novembru 2020. godine dobio otkaz.

Međutim, Viši sud u Beogradu je u martu 2021. godine doneo odluku da Milenko Jovanović mora biti vraćen na posao. To je privremena mera dok slučaj ne dobije sudski epilog.

Jovanović za Danas kaže da je iznenađen nagradom i da je „oduvek radio svoj posao najbolje što može i bez nestručnih i politikantskih limita koje nadređeni pokušavaju da nametnu“.

– Povremeno dominiraju negativne emocije jer se u Srbiji očekuje hrabrost da se kaže istina, a normalno je izgovarati i ponavljati neistine. Sve religije i važeća etička norma u svakom društvu žigošu laž kao nešto jako loše. Ne samo stručni, nego svi treba da odbace laz kao deo vrednosnog sistema, iako im se može nametnuti kao izbor. Pa i okoreli negativci i kriminalci umeju da poštuju istinu. Ja bih uveo javnu nagradu za one koji pristaju da lažu bezočno, da stave svoje diplome i znanje ispod pečata da je crno belo, da je laž istina. Bilo bi mnogo takvih sertifikata svakodnevno, navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, dok je eksplicitno dokazano da smo pri dnu u Evropi po zagađenju, stručnjaci propagiraju kao rešenje igračke koje se zovu prečistači vazduha u gradu i ne mereći dioksine zbog propusta, tvrde da ih nema (požar u Vinči).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari