Jovanoviću devet godina zatvora 1Foto: Pixabay/qimono

Milorad Jovanović osuđen je danas pred Specijalnim sudom na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u BiH 1992. godine.

Jovanović se teretio da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije tokom juna i jula 1992. vršio protivzakonita odvođenja i zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je da je civile mučio i da je izvršio ubistvo jednog civila – Dede Derviševića.

U presudi Jovanoviću, koju je pročitala predsednica veća, sutkinja Vinka Beraha Nikićević, nije se našao deo o protivzakonitom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, kao i nekoliko imena oštećenih. Presednica veća je navela da nije dokazano da je Jovanović protivzakonito odvodio i zatvarao civile.

Sve ostalo je ostalo kao u optužnici Tužilaštva za ratne zločine.

Podsetimo, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, prethodno je zatražio 10 godina zatvora za Jovanovića.

Iznoseći završne reči, Vekarić je naveo da je Jovanović izvršio ovo krivično delo tako što je iskoristio vanredne, ratne okolnosti, potpunu bespomoćnost žrtava i njihovu nemogućnost da mu se suprostave na bilo koji način.

Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnicu, a Jovanović je oslobođen od dužnosti plaćanja troškova krivičnog postupka.

Protiv ove prvostepene presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od dana dostavljanja pismenog otpravka presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari