Kad država udari na običnog pojedinca: Ispovest Senćanke optužene za organizovanje ekoloških protesta koju je sud oslobodio 1Mina Delić, foto: privatna arhiva

Novinarka i fotografkinja Mina Delić iz Sente dobila je sudsku presudu kojom je oslobođena odgovornosti za koju se teretila od strane policije u Senti, da je bila organizatorka blokade na mostu u Senti, koja je održana sredinom decembra prošle godine, tokom niza održanih ekoloških protesta u Srbiji.

Prekršajni sud u Senti je krajem septembra doneo oslobađajuću presudu a, kako je navedeno u presudi, u koju je Danas imao uvid, „delo za koje se okrivljena tereti po propisu nije prekršaj“, a troškovi postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Mina se, inače, u ovom postupku izjasnila da nije odgovorna za prekršaj koji joj se stavlja na teret.

Ova mlada Senćanka, koja je i ekološka aktivistkinja, objavila je tada u Fejsbuk grupi „Odbranimo našu okolinu – Védjük meg környezetünket“ poziv na protest i time kao građanka podržala inicijativu Ekološkog pokreta.

Kad država udari na običnog pojedinca: Ispovest Senćanke optužene za organizovanje ekoloških protesta koju je sud oslobodio 2
Ekološki protesti u Senti, foto: Mina Delić

Ona je rekla za Danas da ju je poziv zatekao u inostranstvu gde trenutno radi, a da je pre skoro godinu dana, u decembru, pozvana na razgovor u senćansku policijsku stanicu gde joj je rečeno da je smatraju organizatorkom blokade mosta u Senti i da će podići optužnicu protiv nje.

„Sve ono što se desilo nakon toga, bilo je vrtoglavo. Čak sam držala i govor na skupu ispred Vlade Srbije. Povezala sam se s ljudima iz nevladinog sektora i dobila pravnu i moralnu podršku. I izuzetno sam zahvalna na tome. Jer kad država udari na jednog običnog malog pojedinca, sasvim običnog građanina, to je totalitaristički potez koji zahteva vrlo demokratski kontrapotez. A to je upravo postojanje civilnog sektora koji stoji kao poslednja odbrana od potpunog urušavanja svih demokratskih vrednosti“, smatra Mina.

Napominje da jedna od urušenih vrednosti demokratije u ovoj zemlji jeste i pravo na građansku neposlušnost.

“Bila mi je potpuno neverovatna i neshvatljiva informacija da je, na primer neki protest potrebno prijaviti u trenutku kad je reč o protestu protiv nečega za šta se državni aparat zalaže. Koliko je to zapravo kontradiktorno. Da li bi naša država, takva kakva jeste, odobrila nešto što je ’protiv njenih ličnih interesa’? Opet paradoks – država i njeni lični interesi, umesto da govorimo o javnom interesu… Uostalom, u policiji mi je i rečeno, sve i da sam ’kao organizator’ prijavila skup i tražila za njega dozvolu, ne bih je dobila“, objašnjava.

Kad država udari na običnog pojedinca: Ispovest Senćanke optužene za organizovanje ekoloških protesta koju je sud oslobodio 3
Ekološki protesti u Senti, foto: Mina Delić

Dodaje da su se vlast i njene institucije potrudile da utroše razne resurse kako bi nekolicini običnih građana očitale bukvicu i naučile ih lekciju.

„Troškove za sve te sudske procese, i još dodatno žalbe policije nakon oslobađanja krivice plaćaju građani“, podseća naša sagovornica.

Takođe, upozorava i da ne smemo zaboraviti ono zbog čega su protesti bili jer – nije gotovo.

„Snažan kapital uvek snažno pokuca na klimava vrata korumpiranog domaćina. Nama nisu potrebni rudnici. Jednostavno nisu. Imamo plodnu zemlju, izvore pijaće vode, šume, i to je sasvim dosta za jedan kvalitetan i lep život“, ocenjuje Mina.

Kad država udari na običnog pojedinca: Ispovest Senćanke optužene za organizovanje ekoloških protesta koju je sud oslobodio 4
Mina Delić, foto: privatna arhiva

Prema njenim rečima, dok je čitala svoju presudu bilo joj je smešno, jer presuda počinje rečima „u ime naroda“.

„Verujem da bi isto to pisalo i da sam proglašena krivom. Ali ne bih ja bila proglašena krivom u ime naroda. Narod s ovom lakrdijom nema nikakve veze. Narod je s ove strane gde sam ja“, poručuje Mina.

Ova Senćanka se trenutno nalazi, kako kaže, u starim rudnicima Rio Tinta u Španiji.

„Došla sam da vidim kako je živeti u okolini jednog ovakvog rudnika, šta je ono što se dešava sa okolinom, sa prirodom i šta se dešava nakon što se rudnik zatvori“, kazala je Mina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari