U Crnoj Travi i sedamnaest naselja, na površini od 318 kvadratnih kilometara, prema zvaničnom popisu, živi 2.561 stanovnik. Najnovije analize sačinjene u lokalnoj samoupravi, međutim, upućuju na zaključak da ih je manje, samo 1.915, ali će za godinu-dve biti samo 1.500 žitelja. Cela opština, kažu Crnotravci, kojih u velikom broju ima u Beogradu, Nišu, Leskovcu i drugim mestima širom Srbije, može da zauzme prostor omanje novobeogradske ulice.

Crnotravsku neveselu priču upotpunjuju i najnoviji podaci o broju đaka koji bi trebalo početkom nove školske godine da krenu u prvi razred. Za sada se zna da će ih biti – petoro. Međutim, i taj broj je neizvestan, jer kako doznajemo, roditelj jednog budućeg prvaka namerava da se seli iz zavičaja.

Violeta Radivojević, direktorka Osnovne škole u Crnoj Travi, pojašnjava novinarima da će troje novih prvaka biti u samom opštinskom središtu, a po jedan đak kreće u školu u Gradskoj i Brodu. Mala, premala družina novih prvaka nova je opomena, jer je trenutno u centralnoj i isturenim odeljenjima ovdašnje osnovne škole Aleksandar Stojanović, 69 osnovaca, ali će ih početkom naredne godine biti desetoro manje. O ovim đacima brine 24 iskusnih pedagoga, učitelja, nastavnika i profesora, koji najteže padnose prazne klupe.

Crna Trava nije izuzetak, ali se broj učenika dramatično smanjuje i preti da gotovo sve škole budu zatvorene. Da je to tako govori primer Sastava Reke, jednog od većin crnotravskih sela, gde je nekada bilo stotinu učenika, a sada je po dvoje u šestom i sedmom, u osmom jedan, a u petom su klupe prazne. Dogodilo se da zbog bolesti učenice, jedine u osmom razredu, nastava bude odložena. Slična je situacije i u selu Gradsko, gde takođe nedostaju đaci petog razreda i gde ima odeljenja sa jednim ili nekoliko đaka.

Nastavnica srpskog jezika Biserka Petrović, koja je razredna Aleksandru i Stefanu, jedinim učenicima šestog razreda Osnovne škole „Aleksandar Stojanović“ u Crnoj Travi, kaže da se prvi put dogodilo u njenoj višegodišnjoj pedagoškoj praksi da ima samo dvoje učenika u razredu.

– Dobra su to deca, ali se često događa da Stefan, koji je đak pešak, zakasni, a ponekad zatraži da pomaže majci u obavljanju neodložnih poslova, a mi, naravno, imamo razumevanja za takvu vrstu odsustvovanja iz škole. Tada je u celom razredu samo Aleksandar koji s nestrpljenjem iščekuje dolazak svog drugara – ističe Biserka Petrović.

Škola sa jednim učenikom

Ubedljivo najmanje đaka ima u planinskoj zabiti Crne Trave. U Jabukoviku nema učenika u prvom i četvrtom, dok je u drugom i trećem razredu po jedan đak. Slična je situacije u selu Krivi Del, dok je u Kalni jedna učenica u celoj školi, a njeni roditelji najavljuju odlazak, pa će ta vaspitno-obrazovna ustanova duge tradicije biti zatvorena.

Uzorni pedagozi

U crnotravskim osnovnim školama rade 24 nastavnika i učitelja, koji su ovde najčešće od prvih dana posle završenih studija. Jedan broj pedagoga su putnici, jer dolaze svakoga dana iz Vlasotinca, Leskovca i drugih mesta i većina će penzionerske dane dočekati u ovom kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari