Počinje letnje računanje vremena: Noćas pomerite kazaljke sata 1Foto: Pixabay/congerdesign

Letnje računanje vremena počinje u noći između subote i nedelje 26. marta pomeranjem časovnika za sat unapred, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Pomeranjem časovnika za jedan čas unapred, vreme u 2:00 računaće se se kao 3:00.

Letnje računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u oktobru.

Odluka Vladimira Putina iz 2014. godine o ukidanju letnjeg računanja vremena podstakla je mnoge države širom sveta da počnu da razmišljaju da krenu istim putem.

Letnje računanje vremena uvedeno je u Nemačkoj 1916. godine, u jeku Prvog svetskog rata, kako bi dan trajao duže i tako se sačuvao ugalj koji je korišćen za osvetljavanje. Gotovo čitav vek praksa pomeranja sata nije dovođena u pitanje u većem delu sveta.

Tokom tog perioda, više od 140 država uvelo je praksu letnjeg računanja vremena, ali broj tih država znatno se smanjuje, te manje od 40 odsto zemalja u svetu trenutno primenjuje letnje računanje vremena.

Osnovna ideja iza uvođenja letnjeg računanja vremena je ušteda energije, ali u praksi ta zamisao nije u potpunosti ispunila očekivanja, pa se u Evropi vodi rasprava da li i dalje treba svake godine dva puta podešavati satove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari