Kada će da počne preispitivanje doktorata Jelene Trivan? 1foto M. M./ATAImages.

Imenovanje jednog člana u Stručnu komisiju koja će preispitivati doktorsku disertaciju bivše direktorke Službenog glasnika Jelene Trivan, neće biti na dnevnom redu aprilske sednice Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO), kaže za Danas profesor Branko Kovačević, član tog tela.

Kovačević je rekao da se Savet do sada nije bavio tim pitanjem i da ni na prethodnim sednicama, koje se održavaju jednom mesečno, ova tema nije bila na dnevnom redu.

Prema saznanjima Danasa, Filološki fakultet u Beogradu, na kome je Trivan odbranila svoj doktorat, još u junu prošle godine je, u skladu sa procedurom, uputio zahtev NSVO da imenuje jednog člana u tu komisiju.

Do objavljivanja ovog teksta iz NSVO nismo dobili odgovor zašto to do danas nije urađeno i da li je u međuvremenu bilo pokušaja.

Podsetimo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je objavio da će Stručna komisija, koju treba da formira Filološki fakultet u Beogradu, ispitivati da li je Jelena Trivan plagirala svoj doktorat.

Prema saznanjima tog istraživačkog portala, Filološki fakultet je za članove izabrao profesorku Snežanu Samardžiju i docenta Stefana Stojanovića sa tog fakulteta. Krajem februara Univerzitet u Beogradu za svog člana je imenovao profesora Slovenske lingvistike na Univerzitetu u Gracu Bobana Arsenijevića.

Ostaje da Nacionalni savet imenuje jednog člana, da bi Stručna komisija bila kompletirana i kako bi mogla da počne da radi.

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova Univerziteta u Beogradu, stručnu komisiju čine: dva člana iz odgovarajuće ili bliske naučne oblasti, koja imenuje nastavno-naučno veće; jedan član koga imenuje odgovarajuće veće grupacije, koji je zaposlen na drugoj visokoškolskoj ustanovi i jedan član koga imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje, koji nije zaposlen u matičnoj ustanovi.

U sastavu Stručne komisije ne mogu da budu nastavnici ili istraživači koji su prethodno napisali pozitivnu recenziju rada, mentor i članovi komisije za ocenu i komisije za odbranu, kao ni potpisnici zvaničnih izveštaja.

Stručna komisija vrši procenu originalnosti uzimajući u obzir rezultate softverske analize, ukoliko oceni da je to potrebno, kao i druge metode i standarde, shodno specifičnosti naučne oblasti (uvid u istraživačku dokumentaciju, kao i uvid u prikupljenu odnosno korišćenu građu).

Stručna komisija može da zatraži mišljenje i od mentora, članova komisije za ocenu i komisije za odbranu, recenzenata, odgovarajućeg veća naučnih oblasti i drugih stručnih lica i tela.

Prema Pravilniku, komisija u roku od 60 dana od dana svog imenovanja dostavlja Etičkoj komisiji obrazloženo stručno mišljenje. Na obrazloženi predlog Stručne komisije, ovaj rok u izuzetnim slučajevima može biti produžen za dodatnih 60 dana.

Grupa profesora još pre godinu dana je uputila Filološkom fakultetu zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Jelene Trivan, zbog psotojanja sumnji da je plagirala svoju doktorsku disertaciju.

Jedan od potpisnika tog zahteva Oliver Tošković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, za Danas je ranije rekao da materijal koji su prikupili, odštampali i predali uz zahtev, ukazuje da postoje ozbiljne indicije da njena doktorska disertacija nije originalno naučno delo.

Tošković kaže da u disertaciji ima čitavih poglavlja, delova ili pasusa koji su prezimani iz drugih izvora, bez navođenja autora.

Trivan je odbacila navode da je plagirala svoj doktorat i poručila da joj mogu osporavati i da je završila osnovnu školu, te da se može lično odreći svih zvanja jer njeni rezultati i obrazovanje govore za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari