Kada će i za koliko poskupeti gradski prevoz i daljinsko grejanje u Nišu 1Gradska toplana Niš: Foto: V. Torović

Gradsko veće Niša odlučilo je da od 1. juna poskupi javni gradski prevoz i daljinsko grejanje u tom gradu.

Cena karte u gradskom i prigradskom prevozu biće viša za trećinu, a parno grejanje poskupljuje za 11 odsto. Gradsko veće u Nišu odlučilo je da cena karte u prvoj zoni, umesto 60, bude 80 dinara. Za kartu u drugoj zoni treba dati 105, a u trećoj 120 dinara.

“Mesečna karta za prevoz radnika u prvoj zoni koštaće 2.640 dinara, umesto sadašnjih 1.980. Nova cena mesečne karte za drugu zonu je 3.510, a za tri zonu 4.410 dinara“, navodi se u odluci Gradskog veća.

Za 500 dinara će  biti povećana i cena polumesečnih karti. Poslednje poskupljenje karata za gradski i prigradski prevoz u Nišu bilo je 2020. godine, neposredno pred početak epidemije korona virusa u tom gradu.

Veće grada Niša je, na sednici zatvorenoj za novinare, odobrilo Javno kumunalnom preduzeću „Gradska toplana“ povećanje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja za 11,26 odsto, odnosno na 4,97 dinara po kilovat-satu. Tako će grejanje u Nišu koštati 5,53 dinara po kilovat – satu.

Penzioner Tomislav Gligorić ogorčen je što čelnici Niša poskupljuju daljinsko grejanje i prevoz.

„Plate i penzije su iste, a oni samo povećavaju cene. Ne znam kako ću da plaćam i ovako već skupo centralno grejanje. Kako da od penzije koja je 50.000 dinara i od koje supruga i ja jedva krpimo kraj s krajem, plaćam grejanje koje će zimi biti oko 15.000 dinara“, kaže ovaj Nišlija.

Kseniju Mladenović, pak, zabrinjavaju više cene prevoza jer ćerkama mora da plati dve mesečne karte.

„Plaćali smo po skoro 2.000 dinara, a sad mi treba više od 5.000 samo za njihov prevoz. Naravno, ni nas neće zaobići više cene grejanje, jer su već poskupeli ugalj i drva. Ne znam kako ćemo da izguramo sledeću zimu“, kaže ona.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari