Kada je čovek bio zver prema drugom čoveku: U Kragujevcu obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta 1Foto: Grad Kragujevac

 

Polaganjem cveća i paljenjem sveća kraj Spomenika streljanim Jevrejima i Srbima na Trgu srpsko-jevrejskog prijateljstva u naselju Bagremar obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u organizaciji Udruženja srpsko-izraelskog prijateljstva „Ahava” i Grada Kragujevca.

Cveće su u ime organizatora položili Miroslav Petrašinović, član Privremenog organa grada Kragujevca i Predrag Vukašinović, predsednik Udruženja „Ahava”.

– Grad Kragujevac čuva i neguje uspomenu na nevino stradali prijateljski jevrejski narod koji je na ovom mestu pobijen zajedno sa našim sugrađanima. Kao grad stradalnik, koji je sam doživeo veliku tragediju izgubivši u jednom danu veliki broj stanovnika i zato što znamo šta su bol, tuga i progon, u obavezi smo da se podsećamo i da se sećamo, rekao je Miroslav Petrašinović.

Po njegovim rečima „zato smo svake godine ovde da bismo sa sunarodnicima koji dolaze iz jevrejske zajednice i građanima Kragujevca koji su svesni značaja Holokausta, zločonačkog akta koji je ostavio neizbrisiv trag na čovečanstvo, odali poštu postradalima i sačuvali ih od zaborava”.

– To činimo zbog naših prijatelja Jevreja i zbog budućih generacija kako bi gradili društvo zasnovano na empatiji, razumevanju, toleranciji i zajedničkoj budućnosti, uz stalnu opomenu da se takav zločin, poručio je Petrašinović, dodajući da se takav zločin „više nikada i nigde ne ponovi”.

– Danas u vreme velikih izazova i stradanja na svim meridijanima naše planete više nego ikada moramo biti svesni da je Holokaust nešto čega se čovečanstvo treba stideti i čega se mora sećati, istakao je Predrag Vukašinović.

Kao udruženje „Ahava” oni se trude da posebno mladima ukažu na značaj kulture sećanja na žrtve Holokausta i pokažu im pravu istinu o jednom periodu ljudske istorije „u kojoj je čovek bio zver prema drugom čoveku”.

– Žrtve stradale u svim koncentracionim logorima širom Evrope, od Aušvica do Jasenovca, nikada ne smeju biti zaboravljene niti izbrisane iz sećanja svih nas bez obzira kakve nam blagodeti ili nedaće budućnost bude donela. Holokaust je činjenica, holokaust je istina, mi pamtimo, poručio je Vukašinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari