U znak sećanja na prvo pominjanje Priboja u pisanim dokumentima, u Bečkoj povelji rimskog cara Fridriha III, 20. januara 1448. godine, Priboj treću godinu kao Dan opštine slavi ovaj dan. Na svečanoj sednici kojoj su prisustvovali gosti iz susednih sredina, predsednik opštine Priboj Lazar Rvovićje rekao da je u ovim teškim i uzburkanim ekonomskim i političkim odnosima doza odgovornosti svih nas znatno veća.

– Sve nas ovo može definitivno poklopiti, ali mi moramo pokušati da konačno izađemo na stabilan i pravi put. Ovo drugo možemo uraditi samo zajedno, jer, kad je interes Priboja u pitanju moramo biti svi jedna stranka. Sad smo na ispitu , posle kojeg, nećemo imati pravo na popravni, upozorio je Rvović.

On je naglasio da je vreme koje je iza nas nas dovelo do toga da smo postali jedna od najnerazvijenijih opština. Privreda skoro da ne radi, putna infrastruktura je jedna od najlošijih u Srbiji, nezaposleno je oko sedam hiljada Pribojaca, a iz ove opštine sve više odlazi stručni kadar. Prema njegovim rečima, vreme koje je ispred nas može se iskoristiti na dva načina, baveći se analizama ko je kriv za ovako stanje u opštini ili da se pokuša pronaći izlaz.

– Kao trenutna vlast u Priboju mi smo se opredelili za ovo drugo. Većod proleća kreću radovi vredni više od 10 miliona evra. Na bazi sporazuma sa SPC stvoreni su uslovi za izgradnju poslovno stambene zone u Kaluđerskom polju površine oko pet hektara. Završiće se kompleks otvorenih bazena u Novom Priboju, kao i rekonstrukcija starog čeličnog mosta. Nadam se da ćemo rešiti sporne imovinske odnose i da ćemo krenuti sa izgradnjom zone unapređenog poslovanja u Starom Priboju, rekao je Rvović, dodajući da će se prema njegovim saznanjima privatizacija FAP uspešno završiti, što će značiti veliki korak napred za ovu opštinu.

Interesovanje za FAP i „Sedišta“

Rvovićje rekao da je jedan od potencijalnih kupaca FAP zainteresovan i za kupovinu pribojskog preduzeća „Sedišta“ koje većgodinama grca u problemima, a radnici samo povremeno rade. „Bez dobrih projekata nema ni perspektive ni para. Imamo dobre potencijale, ljude u Beogradu i dijaspori koje hoće svom gradu da pomognu, urbana smo sredina sa dobrim međunacionalnim odnosima i zato verujem da će narednih godina svi oni koji sada odlaze iz ove opštine poželeti da se vrate“, zaključio je Rvović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari