"Kada odemo kući, treba da kupimo hleb i uz hleb": Lekarima iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju konačno uplaćene plate koje su kasnile 1ZZJZ u Vranju, Foto: Dušan Pešić / Danas

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju juče su primili oba dela neisplaćenih plata. Mislim da je bio u pitanju deo za april i deo za oktobar, ali ne držite me za reč. Kad čoveku dirnu u dostojanstvo i egzistenciju, ne mogu ni da se koncentrišem. Činjenica je da plata kasni, rekao je za Danas zaposleni u vranjskom ZZJZ koji je želeo da ostane anoniman.

Prethodno su radnici ove zdravstvene ustanove uputili otvoreno pismo zbog kašnjenja zarada, objavljeno u jednom od vranjskih medija 26. oktobra.

U delu tog pisma navodi se da vranjski ZZJZ „nema para za plate radnika, u trenutnoj situaciji u zemlji kada su cene svih proizvoda i usluga povećane najmanje dvostruko“.

Dalje se u pismu navodi da „u vreme neprimanja plate, rukovodstvo ZZJZ u Vranju odlučuje da je potrebno malo igara, pošto hleba ne može da obezbedi, za zaposlene, kako bi zaboravili na krizu i zarade“.

„Rukovodstvo obezbeđuje učešće na Sportskim igrama na Kopaoniku, u septembru mesecu, za 19 osoba. Ukoliko neko i pomisli da potraži platu, isto rukovodstvo objasni da kašnjenje nije prešlo zakonski rok od mesec dana i da ne kasne zarade. Mada to objašnjenje zaposleni ne mogu upotrebiti kad stigne opomena za ratu kredita, račun za struju, telefon…“, navodi se u otvorenom pismu zasposlenih rukovodećem kadru vranjskog Zavoda.

Međutim, sagovornik Danasa, zaposleni u ZZJZ koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da to pismo koje je objavljeno u medijima „nije pismo, već, verovatno, izjava nekog od zaposlenih, jer radnici nisu potpisali ništa u formi pisma“.

„To je manje bitno, bitnije je da je istina sve ono što u njemu piše. Svi zaposleni tako misle. Činjenica je da nam kasni plata. Evo, tek juče su to isplatili“, rekao je naš sagovornik.

Naglasio je da je „glupo da radiš mesec dana, a onda dođeš u situaciju da za taj rad ne budeš plaćen“.

„Svi mi imamo dostojanstvo. Imamo decu i porodice, to je život. A nije život kad pravnici u ZZJZ kažu da ne kasni plata i da ‘ima fore’ za isplatu do kraja oktobra. Ja pričam o životu gde su krediti, gde je egzistencija ugrožena. A doktor si koji leči i u pandemiji“, objašnjava zaposleni u ZZJZ.

Rekao je da „samo traži svoje pravo“.

„Dolazimo u situaciju da smo doterani do zida. Niko mene ne pita, kada odem kući, da li moja deca imaju šta da jedu ili da li sam pozajmio pare da bih svojoj porodici nešto obezbedio. Kada odemo kući, treba da kupimo hleb i uz hleb. Kolege mi govore da je trebalo da imam strpljenja. Problem je izgleda bio u meni i mom strpljenju. Ovde nije reč o meni, o jednom čoveku, nego o stotinak zaposlenih u ZZJZ u Vranju koji ćute“, dodao je naš sagovornik.

Istakao je da zna da je ZZJZ, u septembru, zaposlenima organizovano učešće na Sportskim igrama na Kopaoniku, iako on „nije učestvovao“.

„Nisam ja učestvovao, ali su išli ljudi, vodila ih je firma. Ja ne znam ko je to plaćao, ne zanima me, ali su išli drugi. Može se postaviti pitanje neophodnosti putovanja na Kopaonik, ako vam već u firmi plate kasne“, rekao je ovaj radnik Zavoda.

Problem loše finansijske situacije, prema njegovim rečima, nije problem samo zavoda u Vranju, već i drugim gradovima širom Srbije.

„Znam da su u lošoj finansijskoj situaciji zavodi u Leskovcu, Pirotu, Valjevu, Zaječaru. Dakle, nema samo Vranje problem. Naravno da u Beogradu ne sme ni šećer da fali“, istakao je naš sagovornik.

Iz vranjskog ZZJZ, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor o, pre svega, razlogu kašnjenja plata zaposlenima, iako je novinar tri dana pokušao da kontaktira sa dr Svetlanom Stojanović, v. d. direktora ove zdravstvene ustanove.

Pozvali smo ZZJZ, gde nam je rečeno da je dr Svetlana Stojanović vršilac dužnosti direktora, da je „na poslu“, ali „na sastanku koji je u toku“. Iako je iz ZZJZ poručeno da će Stojanović pozvati novinara Danasa po završetku sastanka, to se nije dogodilo.

Pozvali smo, tada, direktorku Stojanović na dva broja mobilnog telefona poznatih redakciji – na jedan poziv je i odgovorila.

„U redu, izvolite…“, započela je, najpre, razgovor Stojanović, ali je, nakon pitanja novinara o tome da li kasne zarada zaposlenih u ZZJZ, rekla da „to ne može da kaže“.

„Nisam ja direktorka, a zaista ne znam ko je. Ovo je privatan broj“, rekla je Stojanović.

Sledećeg dana je poručeno da direktorka „doručkuje“, a juče se niko nije javljao na telefon ZZJZ u Vranju.

"Kada odemo kući, treba da kupimo hleb i uz hleb": Lekarima iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju konačno uplaćene plate koje su kasnile 2
Dr Rade Panić, Foto: FoNet Milica Vučković

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, za Danas je objasnio da, iako nemamo dovoljno informacija jer je direktorka vranjskog ZZJZ odbila da govori o problemu kašnjenja zarada zaposlenih, „plate niko ne sme da dira“.

„Verujem da je ovaj put u Vranju, iako nemamo dovoljno informacija, odgovorna ustanova koja je napravila dugove, odnosno njeni rukovodioci. Legnu na račun ustanove pare za plate, ali, ako postoje poverioci kojima je ustanova dužna, onda oni uzmu te pare jer prvo ide prinudna naplata. To je najčešći slučaj zašto nisu isplaćene plate. Odgovornost i krivica je, svakako, direktora“, rekao je dr Panić.

Naglasio je da je rešenje problema sa poveriocima jednostavno.

„Treba samo kontaktirati Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), i otvoriti poseban, namenski račun samo za plate. Onda više niko neće dirati zarade zdravstvenih radnika, odnosno zaposlenih u zavodima. Ili direktor i njegova pravna služba to ne znaju, ili sa namerom neće da prijave Ministarstvu zdravlja, zato što bi se onda videlo da oni ne rade kako treba, pa bi im, možda, bila ugrožena pozicija. Koliko je meni poznato, RFZO uplaćuje plate, trenutno nemamo problema“, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Objasnio je problem sa poveriocima, kao bitan uzrok neisplaćivanja zarada, i naveo primer zdravstvene ustanove u Kraljevu.

„Pre deset i više godina, u Kraljevu smo imali situaciju gde je direktor odlučio da, zato što nema para u bolnici, zaposlenima ne isplati plate. Sledećem direktoru koji je došao rekao sam da plate niko ne sme da pipne. On je sutradan okrenuo Ministarstvo zdravlja, prekosutra mu je bio otvoren račun za zarade zaposlenih. Uplaćivane su na poseban račun, poverioci nisu mogli odatle da se naplaćuju i, od tada, u Kraljevu nema problema sa kašnjenjem i neisplaćivanjem zarada“, zaključio je dr Panić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari