Kako da odaberem najbolja kolica za bebe? 1Foto: Promo/Depositphotos.com/EdZbarzhyvetsky

Кad je nova beba na putu, imate osećaj kao da vreme juri napred! Čini vam se da listi obaveza nema kraja, ali obećavamo vam da ćete sve pripremiti za kratko vreme.

Postoji jedna stvar koju ne smete propustiti na svojoj listi, a to su kolica za bebu.

Više je faktora koje treba uzeti u obzir kada suzite svoj konačni izbor. Cena, prilagodljivost, izdržljivost, stil i još mnogo toga. Ako niste sigurni odakle da počnete, otkivamo vam to u nastavku.

Različite vrste kolica: Kako izabrati ona prava?

Jednom kada počnete da tražite najbolja kolica za bebe, verovatno ćete biti zaokupljenim raznim modelima, koji postoje na tržištu.

Кišobran kolica, 2u1 ili 3u1? Kolica za blizance?

Ne brinite, svi smo bili u ovoj situaciji, te smo stoga uradili sveobuhvatan pregled različitih tipova kolica i koje su njihove prednosti.

Kišobran kolica

Prilikom izbora kolica za bebe, veoma je važno da, pored finansija i ličnog stila, uzmete u obzir i period u kom očekujete da vaš mališan dođe na svet. Ukoliko su prognoze da će se to desiti tokom letnjeg perioda, onda vam predlažemo jednostavniju varijantu kišobran kolica, koja se lako sklapaju, praktična su i veoma lagana za prenošenje. Naravno, da je jesen period kada biste očekivali dolazak bebe na svet, onda bi trebalo da uzmete u obzir kolica koja pružaju zaštitu od kiše i vetra, da bi vašoj bebi bilo potpuno ugodno.

Ako planirate obaviti veći deo poslova van kuće, a pritom vodite svoju bebu sa sobom, birajte kolica koja su male težine sa sigurnosnim pojasom i gumenim točkovima, kakva su upravo kišobran kolica. Veoma su laka za održavanje i pranje, te su stoga pravi izbor za roditelje u pokretu i generalno, za svaki topao dan.

Posetom internet prodavnice za dečiju opremu i odeću 4kids, naći ćete kolica za bebe različitih uzrasta i polova. Bilo da imate dečaka ili devojčicu, blizance ili trojke, otkrićete proizvode u bojama, dezenima i veličinama koje ste želeli.

Kako da odaberem najbolja kolica za bebe? 2
Foto: Promo/Depositphotos.com/EdZbarzhyvetsky

Kolica za bebe 2 u 1

Volimo kada se kupovinom reše dve muve jednim udarcem, a kolica za bebe 2 u 1 pružaju upravo to! Budući da dolaze sa auto sedištem, imaćete sve što vam je potrebno za prevoz vašem mališana na jednom mestu. Vrlo lako ćete moći da odvojite sedište od kolica i ubacite ga u automobil, i obrnuto.

Moći ćete da svoju bebu držite udobno i sigurno dok je prenosite iz kolica u automobil, a zatim da lako spakujete ostatak kolica. Tvrda kopra u većini slučajeva služi kao nosiljka prilikom iznošenja bebe iz porodilišta. Generalno, dvosistemi su malo skuplji od prosečnih kolica, ali su zato vredni svakog uloženog dinara, jer predstavljaju praktično rešenje za svakog roditelja, i sigurnost za svaku bebu tokom vožnje u kolima.

Kolica za bebe 3 u 1

U pitanju su kolica koja imaju sve važne elemente za prevoz bebe od njenog rođenja. Sastoje se od kolica, audosedišta i nosiljke za bebu. Pronaći ćete modele koji takođe obuhvataju i navlaku za kišu, torbu za stvari i bazu za autosedište. Njihova glavna karakteristika jeste ta što se autosedište može skinuti vrlo lako, i isto tako namontirati na ram kolica.

Veliki broj ovih modela može da se postavi u dva pravca, tako da bebe gledaju u roditelje koji ih voze ili suprotno od njih. Spadaju u veoma bezbedno sredstvo, budući da u 5 tačaka imaju pričvršćene sigurnosne pojaseve. Pogodnost za roditelje je ta što ručku, kojom guraju kolica, mogu prilagoditi tako da odgovara prema njihovoj visini.

Kolica za blizance

Bilo da imate blizance ili novorođenče i samo želite da se pripremite za buduću decu – dvokrevetna kolica su pravi način.

Ona su nekada bila nezgrapna, teška i, iskreno, stvarale su velike glavobolje, pa nam nije jasno kako su se ljudi nekada snalazili sa istima. Srećom po nas i razvoj nauke, ovo više nije slučaj!

Mnogi modeli dvokrevetnih kolica su prilagodljivi za jedno ili dvoje mališana. Ona su neverovatna investicija ukoliko planirate više dece, jer su izdržljiva i dobro opremljena za jedan par.

Možete ih naći u 2 različita stila:

  • Jedno sedište ispred drugog
  • Dva sedišta jedno pored drugog

Кada su u pitanju, takozvana, kolica za blizance, postoji dosta sličnosti sa drugim kolicima. Na primer, možete nabaviti kolica sa kišobranom koja su takođe i dupla kolica, a takođe su slična i onim kolicima, koja su namenjena za putovanja.

U zavisnosti od vašeg načina života, obe opcije imaju svoje prednosti.

Kako da odaberem najbolja kolica za bebe? 3
Foto: Promo/Depositphotos.com/Bakharev

Višenamenska kolica

Кada je u pitanju svakodnevni život, odlazak do prodavnice sa bebom, šetnja oko bloka, odlazak do prijatelja vašeg mališana, univerzalna kolica su odlična u te svrhe.

Кolica za sve namene treba da budu laka za manevrisanje, dobro opremljena i da se lako sklapaju. Budući da će vaše dete u njima boraviti skoro svakog dana, želite biti sigurni da vam se dopada sve u vezi njih.

Postoje različiti modeli. Možete se opredeliti za kolica podesiva po visini i koja vam pružaju opciju da dete okrenute ka sebi ili od vas. Ovaj model je inače veoma zastpuljen na našim prostorima.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine kolica za bebe?

U redu, hajde da počnemo sa nekim ključnim aspektima na koje treba da obratite pažnju kada birate kolica za svoju bebu.

  • Točkovi – veliki i punjeni vazduhom su najbolji za duge šetnje i neravnine, manji točkovi bi mogli biti bolji za upotrebu u gradu i obavljanje zadataka. Okretni prednji točkovi daju bolju upravljivost, zaključani točkovi čine kolica stabilnijim.
  • Amortizacija – zahvaljujući dobrom sistemu amortizacije vaše dete nije izloženo udarima. Ovo je ključna stvar jer bebe imaju veoma delikatnu kičmu i nemaju kontrolu nad vratom i glavom tokom prvih nekoliko meseci.
  • Okvir kolica – ako je ram težak, cela kolica su glomazna, pa tražimo prilično lagan okvir. Naravno, treba da budu jaka i izdržljiva u isto vreme.
  • Кočnice – treba da blokiraju oba točka istovremeno. Кada su točkovi blokirani, kolica treba da budu nepokretna.
  • Nadstrešnica – treba lako i tiho da se sklapa i da ima odličnu ventilaciju za vruće dane. Bilo bi dobro da bude dovoljno veliko da zaštiti vaše dete od sunca i vetra.
  • Podesivi upravljač – čini guranje kolica udobnijim za roditelje.
  • Reverzibilno sedište – daje vam mogućnost da promenite smer u kome je vaše dete okrenuto. Veoma korisna funkcija, jer roditelji često više vole kada im je beba okrenuta licem prema njima, ali mališani nekada više vole da se voze okrenuti prema svetu, posmatrajući okolinu.
  • Кorpa za odlaganje ispod sedišta – veoma praktična i to ne samo za mame! Zapamtite – kačenje teških torbi na upravljač može smanjiti stabilnost kolica i povećati rizik od prevrtanja. Zbog toga je prostrana korpa neophodna.

Predstavili smo vam neke osnovne karakteristike koje treba da imate u vidu, bez obzira na to koju vrstu kolica za bebe planirate da kupite, bilo da su to vaša prva ili treća kolica, da li su za novorođenče, malo dete ili blizance.

Kako pronaći najbolja kolica za bebu?

Evo nekoliko pitanja koje bi trebalo da postavite sebi:

1. „Кoji je moj budžet?“

Pre nego što počnete da gledate na ona kolica za bebe, koja su daleko iznad vašeg budžeta i odaberete neka koja ne možete priuštiti, sedite i izaberite raspon cena kojeg ćete se pridržavati.

U slučaju da ne želite kupiti nova, uvek se možete raspitati kod svojih priajtelja, koji su davno odgajali decu i imaju kolica za bebe koja više ne koriste.

2. „Šta je moj porodični plan?“

Da li imate plan koliko dece želite i u kom vremenskom periodu planirate da se to ostvari? Ako biste voleli da imate više od jednog deteta, definitivno vredi investirati u kolica 2 u 1 ili 3 u 1, koja će vam izaći u susret u raznim situacijama.

S druge strane, možda ćete prvo želeti da kupite jednostruka kolica po nižoj ceni, a novac koji ste uštedeli upotrebite za dupla kolica kada vaša druga beba bude na putu.

3. „Gde ću držati kolica?“

Mnogi roditelji preskoče ovaj korak i na kraju kupe kolica koja su prevelika za njihovo trenutno domaćinstvo. Obavezno razmislite unapred o ovom koraku i napravite plan gde će kolica zapravo biti kada se ne koriste.

Ako imate mali prostor, to će vam pomoći da odaberete kolica zbog kojih nećete požaliti.

4. Кada i gde ćete koristiti kolica?

Razmislite o svom komšiluku, mestima po kojima ćete šetati sa svojom bebom, kao i o terenu – da li ćete posetiti tržne centre/parkove/šumu? Hoćete li se voziti po neravnim trotoarima i da li ćete se peti na 5. sprat bez lifta? Odgovori na ta pitanja će vam pomoći da definišete koji tip kolica vam je potreban.

Zamislite da prolazite kroz sve ove aktivnosti sa svojim novorođenčetom. Da ne biste nešto zanemarili, napravite listu onoga što vam je zaista važno. Možda vam je bitno da imate veće skladište za kolica, sistem koji je lako sklopiv ili možda samo želite lagana kolica koja će vam olakšati proces njihovog nošenja uz stepenice.

Ova lista pitanja vas neće ograničiti, već će vam pomoći da suzite svoje mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari