Kako dokazati sastav srušenih objekata u Savamali kad su dokazi odmah uklonjeni 1Foto: Miroslav Dragojević

Prošlo je pet godina od „fantomskog“ rušenja u Savamali, a objekti koji su tada porušeni danas su predmet spora za nadoknadu štete oštećenih iz Hercegovačke ulice.

Postojanje tih objekata  može da se dokaže, ali problem je, kako kažu oštećene strane, što su gradske službe nakon rušenja odmah uklonile dokaze, tačnije – raščistile teren, uprkos njihovim zahtevima sudu za obezbeđivanje dokaza.

– Postoje ortofoto snimci priloženi kao dokaz sudu, a skinuti sa sajta Katastra nepokretnosti, pa je postojanje objekata za svakog dobronamernog lako dokazivo. Ono što jeste teže, ali nije nedokazivo, je od čega su objekti napravljeni, jer su gradske službe dokaze odmah uklonile, kaže za Danas direktor firme Iskra d.o.o Vladimir Miljević, koja je ostale uskraćena za 1.057 metara kvadratnih.

On podseća da je Iskra d.o.o sadašnjem vlasniku prodata kao pravno lice u stečaju na javnoj licitaciji 2010. godine, sa nabrojanom najznačajnijom imovinom u koju ulaze izgrađeni objekti, kao i pravo korišćenja zemljišta 1399/7059 idealnih delova na parceli 450, što je jasno vidljivo iz Zapisnika sa usmenog javnog nadmetanja.

– Sve to je bilo i u oglasu objavljenom u sredstvima javnog informisanja pred prodaju. Moram da naglasim da ništa od objekata nije građeno niti rušeno niti doziđivano od kada je kupljena te 2010. godine. Sve je ostalo kako smo kupili. Iskra d.o.o je dakle privatna firma, a osnovana je kao državno preduzeće još 1946. godine sa osnovnom delatnošću trgovina ogrevnim materijalom. Pre više od 50 godina izgradila je u strogom centru Beograda 10-ak objekata, koje je svih tih godina držala u svom posedu i obavljala svoju privrednu delatnost na području Ulice Hercegovačka 4-6, u Beogradu, navodi Miljević za naš list.

Na prošlonedeljnom ročištu pred Privrednim sudom, gde su tuženi Republika Srbija (MUP), Grad Beograd, Beograd na vodi i Milenijum tim, kako nam je već rečeno iz Iskre, ovoga puta nije bilo sudijske opstrukcije.

Miljević je opisao najbitnije događaje od početka 2015. godine, kod prvih nasrtaja na imovinu Iskre, preko noćnog rušenja, uklanjanja dokaza od strane Grada Beograda, kao i nasilog izbacivanja Iskre sa parcele na jesen 2016.

– Prikazan je uvećan ortofoto snimak. Sudija nije postavljala nikakva pitanja. Možda je i njoj sve jasno. Videćemo. U pitanjima tuženih su mi uglavnom tražili pojašnjenja, dodaje Miljević.

Kako dokazati sastav srušenih objekata u Savamali kad su dokazi odmah uklonjeni 2

Iako je, kako kaže, pripremno ročište završeno još uvek nije jasno koji dokazi će biti izvedeni.

– Po nama to je vrlo čudno. Ja sam izneo molbu sudu da izvede sve Iskrine predložene dokaze i tako postupi i po preporuci iz izveštaja Evropskog parlamenta o utvrđivanju odgovornosti za nezakonito uništavanje privatne imovine u Savamali. Međutim, moju molbu sudu sudija nije htela da unese u zapisnik, ističe Miljević. Sudija u ovom sporu je Marija Medenica.

Ipak, ono što je ovoga puta ušlo u zapisnik je Miljevićeva izjava, gde navodi policajca Igora Veljina iz PU Savski venac, sa kim je komunicirao odmah nakon rušenja objekata, kada je zvao da proveri zašto policija ne izlazi na teren, navodeći pritom i da je jedno lice bilo vezivano.

– Policiju sam zvao četiri puta te noći. Kompletni spisak poziva sam predao zaštitniku građana kada sam bio kod njega. U jednom od poziva sam insistirao da je čovek vezan i da nemam nameru da zovem komunalnu policiju zbog toga. Rečeno mi je da će nekog poslati. Nisu. U 7,10 sam zvao četvrti put. Tada se veza prebacuje u policijsku stanicu Savski venac. Tamo su mi rekli istu priču. Nećemo poslati nikog već vam je rečeno da zovete Komunalnu policiju. Pitam povišenim glasom da li ste vi normalni da zovem komunalnu policiju zato što je čovek vezan. Policajac mi odgovori „Samo ti njih zovi, oni u tome i učestvuju“, navodi Miljević.

Na pitanje Danasa da li očekuje da i pomenuti policajac bude pozvan na saslušanje Miljević odgovara:

– Policajac Veljin Igor je rekao da je on zamenik šefa smene, a pored Komunalne policije, Skupštine Grada, pomenuo je i Građevinsku inspekciju. Rekao je da oni u toj akciji učestvuju. Nadamo se da će biti pozvan kao svedok, kao i svi ostali koji su predloženi“. Noćno rušenje je, kako kaže naš sagovornik, samo kulminacija napada na Iskrinu imovinu koji su započeli godinu i po pre fantomskog rušenja, a nastavljeni su i šest meseci nakon rušenja.

Naredno ročište zakazano je za 22. septembar.

Svedok iz obezbeđenja

Na prošlom suđenju u sporu koji Iskra vodi za nadoknadu štete, u svojstvu svedoka pojavio se i Zlatko Stevanović, ispred agencije „Kuguar“, koja je obezbeđivala Iskrine objekte u Hercegovačkoj. On je opisao kako ga je te noći pozvao sada već pokojni čuvar Slobodan Tanasković, koga su lica koja su upala na posed izvukla iz prostorije, vezala i oduzeli mu mobilni.

„Kada su mu vratili telefon rekli su mu da odmah ne zove, on je iz straha pozvao mene, a ja dok nisam još došao do Hercegovačke pozvao sam policiju, na šta su me oni uputili na Komunalnu, gde sam obrazložio šta se desilo i da je jedno lice bilo vezano na šta su se oni nasmejali i ponovo me uputili na policiju“, naveo je Stevanović u izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari