Kako država planira da proširi kapacitete za smeštaj studenata u Beogradu? 1Foto: sc.rs

Nedostatak kapaciteta za smeštaj studenata koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Beogradu Ministarstvo prosvete planira da reši izgradnjom novog bloka u Studentskom gradu.

– Plan je da se u Studentskom gradu na Novom Beogradu izgradi novi smeštajni blok, čime će se obezbediti ukupno 1.000 novih mesta za smeštaj studenata. Na konkursu je izabrano arhitektonsko-urbanističko rešenje kompleksa Studentski grad i u toku je izrada urbanističkog projekta – kažu za Danas u Ministarstvu prosvete, ali bez preciziranja kada bi novi blok mogao da bude spreman za useljenje.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, nadležni do sada nisu razmišljali o ideji da kula Geneks bude pretvorena u studentski dom, što je predložio poslanik koalicije Zajedno – Moramo Đorđe Miketić.

On je, podsetimo, zatražio od države i grada Beograda da iskoriste pravo preče kupovine i na licitaciji 6. februara kupe kulu Geneks po početnoj ceni od 840 miliona dinara, što je sedam miliona evra i pretvore je u studentski dom.

Miketić je izneo podatak da je 10.000 studenata u Beogradu ove godine ostalo bez svojih stanova zbog basnoslovnog skoka kirija.

Interesovanje, pre svega, brucoša za smeštaj u studentskim domovima na poslednjem konkursu je bilo veće nego u prethodnim godinama, što je prilikom raspodele ključeva brucošima krajem seprembra prošle godine potvrdio i ministar prosvete Branko Ružić.

On je kazao da se na konkurs za prijem u ustanove studentskog smeštaja u Beogradu prijavilo oko 15 odsto više kandidata nego prethodne godine.

Ukupan kapacitet u 14 studentskih domova ustanove Studentski centar „Beograd“ je oko 10.500 mesta, a na poslednjem konkursu posle prve raspodele, oko 1.500, uglavnom brucoša, ostalo je „ispod crte“.

Za sada je teško reći koliki kapaciteti nedostaju da bi svi akademci koji žele dobili mesto u domu, ali je sigurno da postojeći broj mesta nije dovoljan.

Ako se nastavi trend rasta cena nekretnina i kirija interesovanje studenata za domski smeštaj sigurno će rasti.

Sem toga, plan države je da se poveća broj stranih studenata, što bi takođe moglo doprineti povećanju traženje.

Proširenje kapaciteta u Studentskom gradu je deo projekta “Studentsko stanovanje” koji Ministarstvo prosvete realizuje uz podršku Razvojne banke saveta Evrope CEB, vrednog 48,5 miliona evra.

Novac je planiran za izgradnju novih i rekonstrukciju i dogradnju postojećih studentskih domova.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete, u prvoj fazi pored novog objekta u Studentskom gradu, sredstva će biti uložena za završetak studentskog doma u Nišu, čime će biti obezbeđeno ukupno 1.400 novih mesta u studentskim domovima u ova dva univerzitetska centra.

Plan je da objekat studentskog doma u Studentskom gradu bude površine oko 24.000 kvadratnih metara.

 Domski smeštaj najpovoljniji

Uprkos poskupljenju ishrane i smeštaja, studentski domovi su i dalje najpovoljnije rešenje za mnoge mlade, a treba reći da je poskupljenje cena pratilo povećanje iznosa studentskih kredita i stipendija što omogućuje onima koji ih primaju da podmire troškove stanarine i ishrane u studentskim restoranima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari