Kako je jedan vladar zabranio “debele ljude”? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako je smatrao da “debeli ljudi” nisu estetski zadovoljavajući, jedan vladar je doneo ukaz prema kojem svi moraju u kratkom postupku da smršaju, dok je “jučerašnji” jubilej Jugoslavije proslavljen manifestacijama u svim većim evropskim gradovima, poput Pariza, Berlina i Rima, saznajemo iz listova Vreme i Pravda pre 80 godina.

Kako je jedan vladar zabranio “debele ljude”? 2Povodom “jučerašnje” proslave 20-godišnjice jugoslovenskog ujedinjenja, održane su velike manifestacije Udruženja jugoslovenske zajednice u Francuskoj, dok je sama štampa prenela niz tekstova o uspesima Jugoslavije od njenog nastanka, prenosi list Vreme.

“Ovo ujedinjenje omogućilo je jugoslovenskom narodu da se odlučno okrene budućnosti i da postane jedna velika i napredna država koja živi u miru sa svim svojim susedima. Dramatični trenuci, koje je Evropa preživela tokom septembra, dopustili su da se uvidi da je Jugoslavija, najmoćnija država evropskog jugoistoka, postala jedan odlučujući faktor mira”, prenosi dopisnik lista iz francuskih novina.

U Rimu se “sinoć” na radio stanicama puštala jugoslovenska himna, a zatim je izveden jedan deo opere “Suton” od Stevana Hristića, dok je u Berlinu u ruskoj crkvi održano blagodarenje u prisustvu jugoslovenskih poslanika.

Velika proslava godišnjice obeležena je svečanostima i u Bukureštu, dok je “juče” cela jedna strana u listu Romanija, koji predstavlja organ rumunske vlade, bila posvećena ovom događaju.

“Vredan i disciplinovan jugoslovenski narod danas zauzima jedno od prvih mesta među državama Evrope i Balkana. U toku prošle međunarodne krize, u kojoj je skoro došlo do rata, Jugoslavija je mirno posmatrala razvoj događaja, uverena u to da će biti sposobna da se, u slučaju potrebe, suprotstavi eventualnim napadima”, prenosi dopisnik iz Rumunije.

Listovi iz Brisela, Atine, Budimpešte, Istanbula, Sofije i Ženeve, donose slične članke.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Maharadža od Aunda ustanovio je da debeli ljudi, osobito žene, nisu estetski zadovoljavajući, pa je stoga naložio jednu neobičnu zakonsku meru, koja se odnosi na sve njegove podanike, prenosi list Pravda 2. decembra 1938. godine.

Kada se vratio u Indiju, nakon što je nekoliko meseci boravio u Evropi, izdao je ukaz po kojem svi njegovi podanici, kojih je oko 60.000, moraju svakog dana da izvode razne gimnastičke vežbe, kako bi ostali vitki.Kako je jedan vladar zabranio “debele ljude”? 3

On je naložio svakome da mora da ispuni minimum od deset minuta vežbanja ujutru, a ujedno i predlaže spisak vežbi koji je sam sastavio.

Kako je zaključio da je duboko disanje izuzetno važno u procesu mršavljenja ili zadržavanja vitke linije, upravo to je uzeo kao prvu vežbu. Nakon toga se podanici spuštaju na zemlju i rukama dodiruju palčeve na nogama, bez savijanja kolena, dok se treća vežba sastoji od kombinovanog dizanja tela u ležećem stavu s dubokim disanjem.

Ovaj vladar je, takođe, naredio svima koji primete da njihovi susedi ne rade vežbe, da po kratkom postupku to prijave nadležnima.

Iz Evrope će “ovih dana” stići čitav vagon gimnastičkih odela za “debele podanike”, a svako nepoštovanje dužnosti ”da se ostane mršav” će stanovnike koštati ogromne kazne, prenosi list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari