Kako je zemljotres jednoj ženi vratio vid? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jedan “nesrećni” rekorder koji je dobio bezbroj poljubaca od lepih devojaka nije uspeo da “omađija” Jugoslovenku, dok su majmuni u Londonu izazvali nekoliko lakših proveda kod igrača, kada su odlučili da se umešaju u jednu fudbalsku utakmicu, prenosi list Pravda pre 80 godina.

Kako je zemljotres jednoj ženi vratio vid? 2Ket Mičel iz Toronta je nakon jednog zemljotresa, usled velikog uzbuđenja, iznenada progledala, iako je od rođenja slepa, prenosi list Vreme od pre 80 godina.

„Ovih dana“ kada je Torontno doživeo jake potrese, nakon čega je u varoši nastala prava panika, Mičelova je ostala hladnokrvna. Kada je dotrčala do najbližeg električnog prekidača da bi upalila svetlo, kako bi se “svet bolje snašao u mraku”, shvatila je da može da vidi određene predmete.

Posle zemljotresa ona se obratila lekarima, koji su je, na kraju, terapijom u potpunosti vratili vid. Oni, međutim, nisu mogli da objasne kako je došlo do ovog fenomena. Nakon kraćeg posmatranja, Mičelova je puštena iz bolnice.

Kako je zemljotres jednoj ženi vratio vid? 3Ona „sada“ nosi nadimak “najsrećnije žene u Kanadi”.

Među novim rekordima postignutim u svetu, stižu dva iz Londona i Njujorka.

Aleksander Dement iz Desfilda rodila je u Njujorku “prošle nedelje” svoje prvo dete, koje je bilo teško osam i po kilograma. Ovo je novi svetski rekord, a majka i dete osećaju se vrlo dobro.

Škotlađanka Veronika Snajder, uspela je da u Londonu, sa svoje 24. godine, postigne sasvim “neobičan” rekord: ona je bez odmora 5.121 put digla nogu, kao na fotografiji, sve do glave.

Postizanje ovog rekorda trajalo je 2 sata i 22 minuta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je zemljotres jednoj ženi vratio vid? 4Jedan “nesrećni” rekorder koji je dobio bezbroj poljubaca od lepih devojaka nije uspeo da “omađija” Jugoslovenku, prenosi list Pravda.

U pitanju je cirkuski “artist” Anton Šmit, koji je dupli rekorder- kao najmanji čovek na svetu i kao čovek koji je dobio najviše poljubaca.

Njegov najuspešniji cirkuski trik jeste da se odjednom iz arene baci na neku lepu devojku, zagrli je i pruži joj svoje obraze na poljubac. Uz smeh cele dvorane, devojka mora da ga poljubi, inače je on neće pustiti. Taj trik “upalio” je već bezbroj puta, čime je cirkuzant dobio oko 15. 000 poljubaca.

 

Kako je zemljotres jednoj ženi vratio vid? 5Međutim, “pre nekoliko meseci”, Šmit se zaljubio u Milicu Milanović, koja radi u istoj areni, i “takođe je liliputanka”.

Kada je on odlučio da iskaže svoju ljubav i “zamoli je za ruku”, Milanovićeva je postavila ultimatum: “ili ja ili one žene, koje ljubiš u areni”.

Šmit i dalje ne sme da predloži direktoru novi trik kojim će zabavljati publiku, kad je ovo najposećeniji cirkuski šou.

Jugoslovenska cirkuska umetnica je odlučila da ga zaboravi, kako prenosi ovaj list.

Među vestima iz sveta, saznajemo da su se u Londonu majmuni umešali u fudbalsku utakmicu, koju su službenici “zverinjaka” priredili protiv svojih kolega iz Liverpula.

Majmuni su “nedugo” nakon početka utakmice razbili kaveze i prodrli na igralište. Zajedno sa desetinama majmuna na terenu, među igračima je nastala paklena gužva. Kako su majmuni takođe želeli da igraju fudbal, napadali su igrače u želji da ih oponašaju.

Na kraju se ovaj događaj zavšio sa nekoliko lakših povreda igrača, gde su dvojica prevezeni u bolnicu sa dosta teškim povredama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari