Kako je to Novi Sad zaslužio da postane "Evropski grad šuma"? 1Foto: Privatna arhiva

Nakon Sankt Peterburga, Beča, Osla i Barselone, ovogodišnji nosilac prestižnog priznanja „Evropski grad šuma“ je Novi Sad, objavio je gradinačelnik Milan Đurić. Ova informacija navela je danas ekološke aktiviste da se zvanično obrate Evropskom institutu za šume koji je Novom Sadu dodelio ovo priznanje.

– Titula traje tokom čitave godine, a ceremonija uručenja će biti upriličena u septembru na Univerzitetu u Novom Sadu, u okviru godišnje konferencije Evropskog instituta za šume i naučnog seminara „Evropske šume i nauka o šumama: tranzicija za budućnost“ – napisao je juče gradonačelnik.

Ekološka aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta odbranimo Šume Fruške gore, kaže da dok danas padaju stabla ostataka stare ritske šume na Šodrošu, oni su poslali pismo Evropskom institutu za šumarstvo sa pitanjem na osnovu kojih kriterijuma je Novi Sad dobio i zaslužio priznanje „Grad šuma“ za 2023. godinu koje je predstavnicima grada juče na Međunarodni dan šuma uručio Roberto Mavsar, direktor ovog instituta.

U pismu se navodi da su ekološke organizacije Novog Sada koje se istinski bore za šume, parkove i zelene površine grada i pokrajine Vojvodine, neprijatno iznenađene ovom titulom, jer poslednjih deset godina Novi Sad je pod intenzivnom deforestacijom i uništavanjem zelenih porvršina i parkova.

„Uzrok je politika gradske vlade koja je 100 posto opredeljena ka investitorskom urbanizmu, a ne interesima građanja i zajedničkim dobrima u javnom prostoru. Vlada Grada Novog Sada čijim ste predstavnicima uručili titulu je glavni kivac za uništavanje zelenih površina i šuma i za neobnavljanje šumskih područja koja su devastirana. Gradska vlast radi za interese investitora koji grade stambene i poslovne zgrade, naročito nekolicine povlašćenih investitora sa kojima su umreženi preko korupcije i trgovine uticajem. Građani su se nekoliko godina unazad institucuonalno suprotstavljali takvim urbanističkim odlukama, ali nažalost bezuspešno“, stoji u pismu.

Dalje se moli Evropski institut za šume da kaže koji su to kriterijumi za dodelu ove titule.

„Ako smo dobro razumeli vest na vašem sajtu, ona se dodeljuje gradu koji donese odluku da organizuje godišnju konferenciji EFI, naravno u cilju promocije teme i vrednosti šuma, podizanja svesti javnosti i donosioca odluka o značaju šuma. Najljubaznije molimo informaciju da li to znači da sve troškove organizacije snosi domaćin, u ovom slučaju Novi Sad?“ nastavljaju u pismu.

Sve ovo, aktivistima je bitno da znaju iz razloga što je u domaćoj javnosti vest preneta u vrlo manipulativnom kontekstu, na Međunarodni dan šuma i to kako kažu, na način da je Novi Sad zaslužio priznanje zbog svoje šumovitosti i opredeljenja za zelenu infrastrukturu.

Ovo je smatraju obmanjivanje javnosti, naročito kad se uzme u obzir da je Vojvodina najmanje šumovita evropska regija sa samo sedam odsto šuma, a Novi Sad sa devet odsto.

„Politička manipulativnost se ogleda i u činjenici da je Novi Sad u poslednjih osam godina ostvario prihod od 28 miliona dinara od seče šuma i prenamene šumskog zemljišta u građevinsko, a nije uloženo ni jedan dinar u podizanje novih šuma, što govori o lažnom pretstavljanju i licemerju gradske vlade. Ogorčeni smo i rezignirani ovakvom manipilacijom u javnosti jer ovakve vesti zamagljuju stvarnost i daju legitimitet donosiocima odluka koji uništavaju naš grad“ zaključuje se u pismu koje su potpisali Udruženje za zaštitu šuma Novi Sad i OŠFG.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari