Kako sprečiti zagađenje vode za piće u Srbiji? 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Nadležni državni organi još uvek nisu preduzeli nikakve konkretne mere da zaustave otrovnu materiju koja iz Bosne i Hercegovine dolazi ka postrojenjima za preradu vode na reci Savi u Srbiji, iako postoje ozbiljne indicije da će ova ekološka katastrofa doplivati u Srbiju.

Otrovna materija, još uvek nepoznatog sastava, koja se izlila prošle nedelje iz fabrike sode kod Tuzle u reku Spreču, mogla bi da stigne do reke Save u Srbiji, upozorile su tamošnje vlasti. Iako bi najgori scenario ove ekološke katastrofe značio da će ta materija stići i do postrojenja za preradu pijaće vode iz kojih se snabdeva veliki broj domaćinstava, domaći nadležni organi uveravaju da razloga za brigu još uvek nema.

Reagujući na ovu situaciju, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan saopštio je juče da nije registrovano povećanje zagađenosti Save i najavio da će sve nadležne službe biti u pripravnosti ako do toga dođe.

– U slučaju da zagađenje dođe do nas, mi ćemo preuzeti sve mere koje su uobičajene u tim situacijama zajedno s nadležnim službama, a potom će građani i mediji odmah biti obavešteni o kvalitetu vode, rekao je Trivan.

Kontrolu kvaliteta vode proveravaće Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), a direktor agencije Filip Radović za Danas uverava da razloga za brigu još uvek nema.

– Naš posao je monitoring i za sada obavljamo vanredna merenja zagađenosti na ulaznom profilu „Jamena“, u stanici koja je prošle godine modernizovana i pokazuje da trenutno nema zagađenja, naveo je Radović.

U slučaju da do zagađenja ipak dođe, a Radović tvrdi da je još uvek rano da se govori o tome, oni će obavestiti resorno ministarstvo, Direkciju za vode, JP „Srbija vode“ lokalne samouprave i vodovode, kako bi se izbeglo mešanje sa vodom za piće.

– Najgori scenario jeste da ta materija dođe do postrojenja za preradu pijaće vode, ali za sada ne treba da brinemo o tome, ako nivo zagađenosti poraste mi ćemo obavestiti nadležne da preduzmu neophodne mere – naglašava Radović.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije odgovorilo na pitanja Danasa kakve će korake preduzeti za sprečavanje ovog najgoreg scenarija.

Konkretnih mera za sprečavanje da do zagađenja uopšte i dođe još uvek nema, ili barem javnosti nisu saopštene.

Mnogo nepoznanica u ovom slučaju primećuje i Tanja Petrović, iz Mladih istraživača Srbije, koja ukazuje da najveći problem i jeste što javnost malo zna o mogućim negativnim posledicama po zdravlje i okolinu dok se o mogućnostima za sprečavanje štete ni ne govori.

– Najveći problem jeste što mi ne znamo kakva je to tečnost, niko od nadležnih još nije rekao šta može da se preduzme, a posledice su ogromne. Razumljivo je da se građani brinu šta će biti sa pijaćom vodom ali verujem da postrojenja za preradu mogu da spreče veća zagađenja, ipak se pijaća voda strože kontroliše – objašnjava Petrović.

Pomor ribe u BiH

Otrovna tečnost, koja se prošle nedelje izlila iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko Tuzle u reku Spreču, ulila se u utorak u reku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe zagađenje i pomor ribe, a strahuje se da će se uliti i u reku Savu. Kako se navodi, radi se o velikoj količini bazne tečnosti (pH 12) koja je zagadila i lokalne vode i okolno zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari