Danas (1998): Kako su izgledali studentski protesti u Beogradu? 1Foto: V. Stojsavljević

Od današnjeg dana studenti ETF u neograničenom štrajku do ispunjenja zahteva, na Filološkom nastavljen štrajk upozorenja, pisao je Danas u ovo vreme pre tačno 20 godina.

Studenti ETF započeli su šetnju od zgrade svog fakulteta, noseći veliki transparent sa natpisom “ETF-bojkot”.

Danas (1998): Kako su izgledali studentski protesti u Beogradu? 2
Foto: V. Stojsavljević

Njima su se priključili i studenti Pravnog fakulteta, zatim su zajedno nastavili šetnju ka zgradi Savezne skupštine. Tu su se na kratko zaustavili kako bi sačekali svoje kolege sa Filološkog fakulteta.

Posle kraće blokade ulice ispred Savezne skupštine, kolona se uputila ulicom Kneza Miloša. Policija je postavila kordon kako bi sprečila studente i sa dva policijska kombija pokušala da ih zaustavi ispred zdranja Predsedništva Srbije.

Protestanti su zatim nastavili svoj put preko trotoara i tako su izbegli policiju koja ih je sve vreme pratila. Nakon toga pridružili su im se i studenti Medicinskog fakulteta, koji su nosili crvenu odeću i trake hitne pomoći.

Policija je sačekala protestante ispred zgrade Ministarstva prosvete, braneći im da uđu u zgradu i predaju pismo ministru prosvete Jovi Todoroviću.

Policija nije dozvolila ni novinarima da priđu glavnom ulazu zgrade, a studentu koji je pokušao da obrazloži zašto su došli policajac je rekao “Samo sa Vi možete da govorite o ministru”.

Predstavnici studenata su ipak pročitali sadržaj pisama i obrazložili svoje zahteve, nakon čega je dozovoljeno petočlanoj grupi studenata da uđu u zgradu i ostave svoja pisma na pisarnici, za miniara Todorovića.

Protestantima je obećano da će ministar primiti njihova pisma, ali oni su odlučni da nastave sa protestima dok njihovi zahtevi ne budu usvojeni.

Američka državna sekretarka Medlin Olbrajt tih dana je, prenosi Danas, izjavila da je “srpska pretnja novom ofanzivom na Kosovu opasna” i zapretila da će se NATO umešati “ako to bude potrebno”. Ona je naglasila da je NATO i dalje spreman da dejstvuje, ukoliko to bude neophodno, prenosi list Danas 10. decembra 1998. godine.

Danas (1998): Kako su izgledali studentski protesti u Beogradu? 3
Foto: V. Stojsavljević

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević izjavio je za Vašington post da “mi nikad nismo govorili, uključujući i naše razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, Holbrukom i drugima o bilo kakvoj nezavisnosti. Albanci su dobri ljudi i jedna od ravnopravnih nacionalnih manjina”.

Takođe u nastavku intervjua Milošević je rekao: “Kosovo je važno za nas u emotivnom smislu. Kao deo ove zemlje, ali ne samo kao deo ove zemlje, to je srce ove zemlje. Mi nikada nećemo dati Kosovo”!

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1998): Kako su izgledali studentski protesti u Beogradu? 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari