Kako su nas nasmejale Sosina kujna i duhovita karikatura 1Foto privatna arhiva

Jedna od nedavno objavljenih karikatura u formi kuvarica ilustratora i karikaturiste Gorana Novakova bila je ona sa sadržajem “Kuvarice odjavi se s Fejsa, kuvaj supe i peci nam mesa”.

Ko se ne bi prepoznao u toj šali, virtuelni svet toliko se ljudima uvukao pod kožu, da često i ručak zagori. Način na koji nam Goran Novakov svojim crtežima i tekstovima pokazuje naše svakodnevne muke, neplaćen račun za struju, vakcine protiv korone, nošenje maski, Lalu i Sosu dok đuskaju u diskaću, svima je zabavan i razumljiv.

On vešto koristi formu onih starih, vezenih kuvarica koje su stajale na zidu kuhinja i na dopadljiv način savetovale ili upozoravale na to šta se “kuva” i sprema. Svoje najbolje karikature u obliku kuvarica Goran priprema da objavi u knjizi pod nazivom “Kuvarica s Fejsa”, koju će ubrzo posle Nove godine objaviti biblioteka iz Novog Kneževca.

“Sve kuvarice koje sam do sada objavio naćiće se u ovoj novoj knjizi, stvorili su se uslovi, tako bih to opisao. Biblioteka mi je već objavila jednu knjigu dečijih pesama “Lepo živi miš u bioskopu”. Dugo godina sam se pripremao da objavim zbirku satirične poezije, ali je sve to nekako tapkalo u mestu. Ipak, polako, ti stihovi počeli su da koketiraju sa “kuvaricama“i sada je sva satirična poezija prošla kroz njih”, objašnjava Goran za Danas.

Kako kaže, “kuvarice” su se nagomilale pa ih je sortirao, neke su posvećene koroni, neke ljubavi, a najviše ima balada i stripova koji idu na više crteža i svi su poezija. Crteži će biti u plavoj boji, a knjiga bi trebala da bude gotova u narednih mesec dana.

“Tu su se našli Lala i Sosa u mojim karikaturama kao motiv, kao dobri, pitomi ljudi, a prikazujem ih na vickast, banatski način, kritičan taman koliko treba. Velika inspiracija da se bavim karikaturom na ovaj način bili su mi Duško Radović i Dušan Petričić”, priča Goran Novakov.

Za karikature Gorana Novakova šira javnost u Srbiji saznala je početkom epidemije korona virusa, kada je većina građana bila zatvorena i smušena. Šaljive slike Lale i Sose, kako se prskaju asepsolom, sve su oraspoložile.

Čitalo se po regionu i na prostoru bivše Jugoslavije ali i u emigraciji, odakle su stizali pozitivni komentari. Karikature su se delile Fejsom, gde ih Goran svakodnevno objavljuje i čini svima dostupnim.

“Zahvalan sam svima koji su svaku moju crtačko-poetsku ludoriju dočekali smajlijem, kao i na svim onim divnim komentarima, kao potvrdu da sam uspeo to svoje vedro raspoloženje preneti na druge ljude. Bio sam iznenađen na pozitivne reakcije, jer sam se karikaturom bavio godinama a eto sa ovim crtežima sam izgledao privukao ljude, možda zbog te vickaste poezije. Nema ništa lepše od toga da nekome osmeh izmamite” kaže Novakov.

Predgovor za knjigu karikatura Gorana Novakova napisao je dr Šimon Đarmati, profesor Beogradske politehnike koji i sam piše.

Kako kaže, ne može se u Banatu zamisliti kuhinja čiji zidovi nisu ukrašeni nečim, da li crkvenim kalendarom, požutelom fotografijom nekog sa fronta, sa par tanjira donetih sa Velikogospojinskog vašara.

“Ako svega navedenog i nema, mada je to skoro nemoguće, tu su zidovi, nacifrani čitavom cvetnom baštom izašlom ispod pemzle nekog maštovitog lokalnog sobo-slikara. I još nešto. Nema kuhinje bez “kuvarica“. Ne mislim samo na okretne i snalažljive snaše, majke i bake, koje su kao mađioničarke, spremne da ni iz čega zgotove jelo, mislim na one, okačene na zidu ‘kuvarice“, što prostim vezom, koncem od najviše tri boje, na belom platnu, opominju i savetuju.

Upravo takvim, trukovanim kuvaricama nas je za vreme korone darivao Goran Novakov i fala mu na tome što nas je pustio u svoju “kujnu“i olakšao nam dane.

Pomogao da čitajući njegove poruke sa “kuvarica“,skrajnemo sumor i ovedrimo neizvesnu svakodnevnicu, da se međusobno povezujemo i bolje upoznamo, prepoznamo i zavolimo”, opisuje karikature dr Šimon Đarmati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari