Kakva je vlasnička struktura najuticajnijih srpskih tabloida 1Foto: Miroslav Dragojević

Tanka je linija između ljubavi i mržnje kada su u pitanju naslovnice tabloida, a poslednji je na svojoj koži to osetio ministar odbrane Nebojša Stefanović koga je „njegov“ Objektiv, posle uzdizanja u nebesa, počeo da optužuje za izdaju države i predsednika Aleksandra Vučića, a uz to i da ga kroz naslovne blokove čašćava uvredljivim nadimcima.

Objektiv je najmlađi tabloid, pokrenut u decembru 2020. godine, u vlasništvu Aleksandra Papića, kuma aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

Čaršijske priče posle osnivanja tvrdile su da je taj list trebalo da bude „sigurnosna mreža“ Stefanovića u eventualnom obračunu sa Aleksandrom Vučićem, naročito zbog toga što novi tabloid u startu nije imao problem da pored blaćenja opozicije kritikuje i pojedince iz struje Andreja Vučića u SNS-u.

Do preokreta u uređivačkoj politici dolazi u maju ove godine kada je Papić na sednici odbora SNS-a u opštini Zvezdara glasao za smenu Stefanovića sa vrha beogradskog odbora stranke.

Od tada je na naslovnim stranama ministar odbrane postao glavna meta, što je rezultiralo i nedavnom najavom tužbe Stefanovića protiv tog lista i svog kuma.

Za Stefanovića se sada u Objektivu tvrdi da je „saradnik Veljka Belivuka“, da je “ zaverenik koji je spremao izdaju Aleksandra Vučića i države“, pa čak i da je „povezan sa tajkunom Đilasom“.

Za Aleksandra Papića se zna i da je vlasnik firme „Alcantara Invest“ koja se u centru pažnje našla 2015. godine kada je u Vrnjačkoj banji kao jedini ponuđač kupila hotel „Tonati“ za 750.000 evra, za koji je potom dobila državnu subvenciju za renoviranje, a odmah zatim ga i preprodala za veću svotu.

Istraživački portal BIRN nedavno je objavio da je Papić bio i posrednik u zataškavanju afere sa ocem ministra odbrane, Brankom Stefanovićem, koji je vlasniku hotela „Šumadija“ navodno nudio 300.000 evra u kešu u nadi da će ga ovaj prodati ispod cene.

Srbija inače spada među jedinstvene svetske primere gde tabloidi napadaju samo opoziciju, sa praktičnim zadatkom skretanje pažnje javnosti sa afera u koje su umešani članovi vladajuće Srpske napredne stranke.

Ljudi iz vladajućih struktura su od 2012. godine do danas preuzeli potpunu kontrolu nad tabloidima, koji neretko sinhronizovano napadaju takozvane protivnike režima, često predstavljajući kao tačne neproverene informacije.

Osim što je za vlasnike ovih medija specifično da su svi usko povezani sa vrhom Srpske napredne stranke i njenim liderom Aleksandrom Vučićem, spaja ih i to što u okviru projektnog finansiranja dobijaju velika sredstva iz državnih i opštinskih fondova, dok se po pravilu samo kod njih oglašavaju javna preduzeća, poput Telekoma Srbija.

Za tabloide važi i neformalno pravilo da je dozvoljeno napadanje bilo koga iz vlasti, ako to nije Aleksandar Vučić.

U poslednje vreme svedočimo čak i međusobnom sukobu dva tabloida, Srpskog telegrafa i Aloa, koji su zaratili oko toga ko se prvi setio da objavljuje dodatka „Rijaliti“.

Informer je od svog osnivanja 2012. godine za manje od decenije stekao status kralja tabloida. Vlasnik i glavni urednik Dragan J. Vučićević kreira afere po potrebi vlasti, a koje po pravilu svi ostali, ne samo tabloidi, prate.

Zaposleni u Informeru nezvanično tvrde da Vučićević lično piše neke od glavnih tekstova koji se posle potpisuju sa „Ekipa Informera“.

Bivši glavni urednik Kurira i Presa bio je inače među omiljenim novinarima kod pojedinaca i tajkuna iz bivše vlasti, ali brzo uhvatio točak promena i postao, uz vlasnika Pinka Željka Mitrovića, novinarska perjanica sadašnjeg režima.

Beogradski biznismen Igor Žeželj kupio je 2019. godine od Aleksandra Rodića Adria Media grupu, u okviru koje se nalazi i list Kurir.

Široj javnosti je postao poznat još sredinom devedesetih kao jedan od predvodnika studentskih protesta 1996/97. i kada je zajedno sa Čedomirom Jovanovićem, Čedomirom Antićem, Vladimirom Dobrosavljevićem i Aleksandrom Ćirićem osnovao „Studentski politički klub“.

Pamte ga i kao čelnika i generalnog menadžera KK Crvena zvezda u vreme kada je taj klub ne samo grcao u dugovima, već bio i na ivici opstanka.

Iste godine kada je kupio Adria Media grupu postao je i vlasnik do tada Telekomovog portala Mondo, a poznat je i po tome da je bliski saradnik zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Iako su u javnosti kao osnivači Srpskog telegrafa 2016. godine prepoznati samo bivši glavni urednici Kurira, Saša Milovanović i Milan Lađević, najveći udeo (55 odsto) formalno poseduje malo poznati biznismen Ljubomir Dabović, vlasnik Angokomerca, kompanije koja trguje drvetom i građevinskim materijalom.

Prve godine od osnivanja ovaj tabloid su pratile priče da je Zvonko Veselinović glavni finansijer.

Kontroverzni biznismen sa Kosova je prvih meseci čak i viđan u prostorijama redakcije, ali su Milovanović i Lađević to pravdali tvrdnjama da je u pitanju samo „prijatelj kuće“.

Zanimljivo je da je uprkos visokim platama većina novinara koja je učestvovala u pravljenju prvog broja Srpskog telegrafa u prvih godinu dana napustila taj list.

Tabloid Alo je od 2017. u formalnom vlasništvu malo poznatog biznismena Saše Blagojevića, za koga se veruje da je taj list od nemačkog Ringiera otkupio po nalogu vladajuće stranke.

Blagojević je inače vlasnik marketinške i konsultantske agencije Trilenum i do sada nije bio u poslovima sa medijima.

Upućeni tvrde da ga čak ni većina zaposlenih u tom listu ne prepozna kada se prošeta njihovim prostorijama, a sve poslovne konce praktično drži direktor Dragan Lazić, diplomirani ekonomista i bivši šahista.

Ozbiljan uticaj na javno mnjenje ima i portal Srbija Danas čiji je formalni osnivač Aleksandra Martinović, sestra direktorke i voditeljke televizije „Euronews“ Minje Miletić.

Martinovićeva je inače bila i vlasnica kompanije Prointer IT solutions and services koja je povezivana sa vladajućom strankom.

Nezvanično se tvrdi da glavne finansijske konce ovog portala drži direktor u preduzeću Jugoimpor-SDPR i funkcioner SNS-a Branislav Prostran.

Zanimljivo je da su upravo sa ovog portala proteklih godina potekle neke od današnjih perjanica tabloidnog novinarstva poput Andrijane Nešić, sadašnje pomoćnice glavnog urednika Večernjih novosti za digitalna izdanje, a poznate po tome da je prva lansirala još uvek nedokazanu aferu sa novcem Dragana Đilasa na Mauricijusu, zatim zamenica glavnog urednika portala Objektiv Ivana Marinković, kao i direktorka portala Alo Nina Aralica.

Tabloidne teme sa nedokazanim aferama redovno u javnost plasira i nedeljnik Ekspres u vlasništvu Gorana Veselinovića, koji poseduje agenciju za odnose sa javnošću Right.

Za Veselinovića se tvrdi da je od dolaska SNS-a na vlast 2012. godine preuzeo većinu marketinških poslova u Srbiji.

Zanimljivo je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je 2010. godine radio u Veselinovićevoj agenciji, koja se tada zvala Profiler team.

Vlasnici

Informer – Vlasnik: Dragan J. Vučićević; Objektiv – Vlasnik: Aleksandar Papić; Srpski telegraf – Vlasnici: LJubomir Dabović (55%), Lazar Simić (15%), Milan Lađević (15%) i Saša Milovanović (15%); Alo – Vlasnik: Saša Blagojević; Kurir – Vlasnik: Igor Žeželj; Ekspres – Vlasnik: Goran Veselinović; Srbija Danas – Vlasnica: Aleksandra Martinović

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kakva je vlasnička struktura najuticajnijih srpskih tabloida”

  1. Dobar tekst. Sledeći zadatak za vašu redakciju bi mogao biti na temu ko su vlasnici Blica, Politike, Večernjih novosti. Ja nemam predstavu u čijem su oni vlasništvu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.