Kakva prava imaju radnici, a kakva poslodavci u pandemiji bez sistemskih rešenja? 1Šta se radisa poslom kad dete dobije koronu Foto: EPA-EFE/ FELIPE TRUEBA

Može li poslodavac da vas natera da otvorite bolovanje ako ste bili u kontaktu sa kovid pozitivnim osobama? Kako otvarate bolovanje ako vam dete izostaje iz škole jer je neko u odeljenju pozitivan?

U pandemiji ispaštaju svi – i poslodavci i zaposlani, mnogo je konfuzija, a potrebna su sitemska rešenja, rekla je za RaRadio-televiziju Srbije  Olga Kićanović Vučković, stručnjakinja za radno pravo.

Plate neće dobijati zaposleni u Italiji koji nisu vakcinisani ili nemaju negativan test na koronu. Nadležni su odlučili da svi zaposleni moraju da imaju kovid sertifikate. Oni koji ih nemaju, biće suspendovani sa posla i neće dobijati platu.

Predviđene kazne su i do hiljadu i po evra. Posle Grčke i u Francuskoj je počela suspenzija zdravstvenih radnika koji nisu primili vakcinu.

Gošća Beogradske hronike Olga Kićanović Vučković bila je na seminaru na kojem se govorilo o koroni i pravima radnika za vreme pandemije. Kko je rekla, otvoreno je mnogo pitanja, ali da se dobilo malo odgovora.

Pošto među zaraženima ima i mlađe dece, sve je više grupa u vrtićima koje se raspuštaju na dve nedelje. Jedno pozitivno dete i cela grupa ide kući. Svi zaposleni, za koja je potvrđeno da su oboleli od kovida 19, imaju pravo na naknadu zarade tokom lečenja. Naknada za prvih 30 dana ide na teret poslodavca, a potom se novac izdvaja iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Predlog Vlade Srbije je da se obolelima od ove zarazne bolesti isplaćuje 100 odsto zarade, ali to zavisi od poslodavca, koji visinu naknade može da smanji na 65 odsto. Kada su državne ustanove u pitanju i kada je reč o radnicima koji su prvi put oboleli, naknada je uglavnom 100 odsto, bez obzira na dužinu lečenja. Pun iznos dobiće i oni koji su u izolaciji do 14 dana, nakon čega će im zarada iznositi 65 odsto od zakonske osnovice.

Stručnjakinjaprimećuje da novi problem postaju deca koja sve češće zbog zaražavanja u odeljenju ili grupi moraju u izolaciju jer se povećava i broj obolele dece.

„Neophodno je sve to sistemski urediti, imamo malo odgovora na sva ta pitanja“, naglašava Kićanović Vučković i dodaje da je sada sve na preporukama, a na poslodavcu je da li će nešto prihvatiti ili ne, a morao bi da postoji neki reper.

„Postoje razlike između državnih i privatnih preduzeća. U javnim ustanovama isplaćuje se za bolovanje 100 posto za kovid pozitivne radnike, dok je kod privatnika to 65 posto zarade“, naglasila je.

Prema njenim rečima, ako radimo u javnom sektoru dobićemo usled komplikacija od koronavirusa tri meseca 100 posto plaćenog bolovanja i solidarnu pomoć: „Ali je onda pitanje da li je u redu da u ovoj situaciji to budu na neki način korona profiteri?“

Da li postoje uslovi za obaveznu vakcinaciju 

Napominje da ukoliko se ne uvede obavezna vakcinacija ne treba praviti razliku prilikom isplate bolovanja da li je radnik vakcinisan ili nije, pa da za vakcinisanog bude isplaćeno 100 odsto zarade za vreme bolovanja, a za nevakcinisanog radnika manje.

Međutim, kako kaže, Vlada može da uvede obaveznu vakcinaciju jer, prema njenom mišljenju, postoje uslovi za to.

„Mislim da obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa treba globalno rešiti i odlučiti ili se vakcinišemo ili ne. Šta je bilo sa kugom, kolerom, deca se vakcinišu kad se rode, niko ne pita da li hoćemo“, istakla je Kićanović Vučković.

U ovoj situaciji pandemije, prema njenom mišljenju, ispaštaju svi – i poslodavci i zaposlani, mnogo je konfuzija.

„Neophodno je da se da okvir, pa će poslodavac onda da uredi pravilnikom prema svojoj delatnosti, ali moramo da im postavimo okvire“, naglasila je.

Najčešće se, kaže, radnici žale na rad od kuće i na to da poslodavci očekuju da uvek budu na stend baju.

„Neophodno je da se uredi u kom periodu je dostupan radnik poslodavcu, kako se nadoknađuju troškovi za rad od kuće…“, rekla je Kićanović Vučković i dodala da je rad od kuće postao naša perspektiva, kao i da je za 95 posto povećana tražnja onih koji rade od kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari