Kakve su veze ministra i ubijenog vođe Zemunskog klana 1Foto: Vladimir Nikitović Moravainfo

Fotografija na kojoj poziraju Zlatibor Lončar i pokojni vođa Zemunskog klana Dušan Spasojević iznova je aktuelizovala priču o povezanosti ministra zdravlja sa kriminalnom organizacijom.

Članovi te organizacije, inače, su pravosnažno osuđeni za, između ostalog, i ubistvo premijera Đinđića. Ovu fotografiju je u nedelju novinarima predočio lider Nove Srbije Velimir Ilić.

O Lončarovom učešću u poslovima Zemunskog klana još 2006. godine su u Specijalnom sudu govorili bivši članovi ove organizacije – Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić. I iako su u svojim svedočenjima u postupcima koji su se vodili protiv Zemunskog klana otvoreno govorili o umešanosti Zlatibora Lončara u jedno ubistvo, tužilaštvo više od deset godina nije protiv njega pokrenulo istragu.

Govoreći pred Specijalnim sudom 2006. godine, svedok saradnik Specijalnog tužilaštva – Dejan Milenković Bagzi je naveo da je Zlatibor Lončar bio blizak vođi Zemunskog klana Dušanu Spasojeviću.

– Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, čak je učestvovao u nekim ubistvima, svedočio je Milenković.

Ubistvo o kojem je, prema Milenkovićevim rečima, učestvovao Lončar, dogodilo se 2002. godine u Beogradu, nakon što je pucano na kriminalca iz Crne Gore Veselina Božovića Veska. Prema njegovim rečima, Božović je preživeo napad i bio prebačen na Klinički centar u kojem je u tom trenutku radio Zlatibor Lončar.

– Božović je preživeo tada i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao – sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio… U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku injekciju, nešto u infuziju i da je on to završio, ispričao je Milenković na sudu. On je dodao da je Spasojević, zbog ubistva Božovića, Zlatibora Lončara nagradio stanom na Novom Beogradu.

Deo Milenkovićevog svedočenja o stanu koji je Lončar navodno dobio od Dušana Spasojevića potvrdio je i Miladin Suvajdžić, još jedan bivši član Zemunskog klana koji je postao svedok saradnik.

Upitan da prokomentariše činjenicu da svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija nije bilo praćeno reakcijom tužilaštva, njegov branilac Ljubiša Radojičić je rekao da ne želi da ulazi u tumačenje motiva tužilaštva.

– Zakon o krivičnom postupku dozvoljava mogućnost tužilaštvu da na osnovu svedočenja pokrene izvesne radnje. Zbog čega oni to nisu učinili ja ne znam – kaže Radojičić.

Do novih dokaza koji povezuju ministra Lončara i Zemunski klan došli su prošle godine novinari istraživačkog portala KRIK. Oni su otkrili da je Lončar 2002. godine, deset dana posle smrti Božovića, potpisao ugovor o kupovini stana u novobeogradskom bloku 61. Prema navodima KRIK-a Lončar je ugovor sklopio sa Jelenom Kalinić, suprugom Sretka Kalinića, još jednog člana zemunskog klana. Prema ugovoru, Lončar je stan kupio za 30.000 evra. Isti je prodao svega devet meseci kasnije.

O saradnji sa Zemunskim klanom policija je tokom akcije Sablja 2003. godine ispitivala Zlatibora Lončara. Prema rečima Mileta Novakovića, bivšeg načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP), koji je vodio istragu za ubistvo premijera Đinđića, policija nije imala osnova da zadrži Lončara.

– Zlatibor Lončar je saslušan, ali nije bilo osnova za njegovo zadržavanje. Anesteziolog Risović je nama bio mnogo interesantniji, ali je on još tada pobegao u inostranstvo i do danas se nije vraćao – navodi Novaković.

Nakon što su Milenković i Suvajdžić svedočili, Lončar je u izjavi za RTS, negirao učešće u ubistvu, navodeći da je o tome saslušan u policiji.

Vučić: Da je nešto krio, ne bi se slikao

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je danas fotografiju koju je pre nekoliko dana obelodanio lider Nove Srbije a na kojoj su sadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar i nekadašnji prvi čovek zemunskog klana Dušan Spasojević, prenosi N1.

– Zlatibora Lončara sam pitao za sliku, bio sam veoma zainteresovan, rekao je Vučić novinarima u Inđiji dodajući da Lončar nije optužen da je sa njima bilo šta sarađivao, radio ili učestvovao u izvršenju bilo kakvog krivičnog dela.

– On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao, izjavio je premijer.

Dodaje da veruje ministru Lončaru. „Ako se pokaže drugačije da je u bilo kakvom kriminalu učestvovao biće istog sekunda smenjen a zatim naravno i procesuiran“, naglasio je Vučić.

Lončar bez komentara

Iako je Danas pitao ministra zdravlja Zlatibora Lončara da objasni fotografije sa vođom Zemunskog klana, njegovi odgovori do zaključenja ovog izdanja Danas nisu stigli.

Ilić: Sporne fotografije mi je neko ostavio u sanduče

Fotografiju na kojoj je aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar u društvu sa pokojnim šefom Zemunskog kriminalnog klana Dušanom Spasojevićem našao sam u svom poštanskom sandučiću. Neko mi je ubacio te fotografije bez propratnog objašnjenja, kaže za Danas Velimir Ilić, lider Nove Srbije, koji je na konferenciji za novinare, nakon sednice Predsedništva stranke, rekao da je slike dobio od „službe“.

Ilić za naš list kaže da ima još desetak kompromitujućih fotografija na kojima nije samo ministar Lončar, već i neki drugi ljudi sa „momcima iz podzemlja“. On kaže i da je policiji koja ga je saslušala pokazao fotografije koje poseduje.

– Kada nisam hteo da predam te fotografije, imao sam saobraćajni udes. Neko mi je namerno prerezao deo na kolima zbog čega mi je spao točak sa automobila dok sam bio na putu. Auto-mehaničar je to konstatovao i pozvao policiju, kaže Ilić, i dodaje da od premijera Vučića očekuje da nakon ovih dokaza sprovede promene u vladi.

REAGOVANJA

DRAGAN ŠUTANOVAC, lider Demokratske stranke, kaže za Danas da su oni još pre četiri godine govorili da je ministar Lončar kompromitovan i da kao takav nije dostojan da bude ministar zdravlja.

– Sada znamo da postoji i fotografija koja dokazuje da smo bili u pravu – ističe Šutanovac.

ZORAN ŽIVKOVIĆ, predsednik Nove stranke, kaže da je prilikom formiranja nove Vlade pre tri godine, i on upozorio premijera Aleksandra Vučića da među kandidatima za ministre ima saradnika Zemunskog klana.

– Ta slika nije jedini dokument koji potvrđuje da je ministar Lončar imao vrlo neobično društvo. Bez obzira kakvog karaktera je bio odnos ministra Lončara i Dušana Spasojevića, nedopustivo je da u Vladi sedi neko ko je imao takve prijatelje – smatra Živković.

ŽARKO KORAĆ, poslanik sa liste LDP-a, rekao je da je, koliko on zna, u vreme akcije Sablja slučaj ministra Lončara ispitivan, ali bi to trebali da kažu oni koji su se time bavili u policiji.

– Prvi put u životu sam video tu sliku, dok Velimir Ilić tvrdi da ima još fotografija. Nije ni čudo, jer je Dejan Milenković Bagzi na suđenju istakao da je sadašnji ministar zdravlja često dolazio u Šilerovu, kao i da su mu kupili audi i stan. Ta fotografija traži od ministra objašnjenje, jer ga nije dao ni posle svedočenja Dejana Milenkovića – poručio je Korać.

STEVAN DOJČINOVIĆ, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koji je istraživao veze ministra Lončara sa Zemunskim klanom, kaže da su na osnovu dokumenata utvrdili da je sadašnji ministar zdravlja kupio ili dobio stan od Zemunskog klana.

– Došli smo do ugovora koji je Lončar zaključio sa Jelenom Kalinić, suprugom Sretka Kalinića, koji je bio najbrutalniji ubica Zemunskog klana. Jako je interesantan podatak da se kupovina tog stana dogodila svega devet dana nakon smrti crnogorskog kriminalca Veselina Božovića, za čije ubistvo su zaštićeni svedoci optužili upravo Lončara – navodi Dojčinović. On podseća da su na suđenju Zemunskom klanu zaštićeni svedoci Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić izjavili da je za ubistvo Božovića Lončar dobio stan. Kaže da su oni tada naveli i preciznu lokaciju tog stana, a KRIK je na osnovu tog podatka uspeo da dođe do dokumentacije koja potvrđuje priču zaštićenih svedoka.

– Pokušali smo da od Lončara dobijemo odgovore u vezi sa ovim slučajem, ali on nije želeo da govori. Postoji dokumentacija o predistrazi koja je protiv Lončara pokrenuta u vreme akcije Sablja i mi smo uputili policiji zahtev da nam te papire dostavi. Oni su to odbili, a onda nam je premijer Vučić u intervjuu obećao da ćemo tu dokumentaciju dobiti i da za to neće biti političkih prepreka, ali to se do danas nije desilo – tvrdi Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari